Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Kuchyňské experimenty a exotické kuchyně nás baví, ale čas od času přijde chuť i na nějakou tu českou poctivku. Nejlepší rajskou sice většinou vaří maminka, nicméně tahle verze s měkoučkou hovězí plecí, silnou omáčkou zahuštěnou máslovou kořenovou zeleninu a nadýchaným knedlíkem bez kynutí jí začne minimálně šlapat na paty. V sezoně si „rajdu“ uvařte z čerstvých rajčat (viz tip na konci receptu), ale zbytek roku se nebojte použít kvalitní rajský protlak – omáčka z něj bude mnohem výraznější než z nedozrálých vodnatých rajčat.

Na 6 porcí masa potřebujete:

  • 1,2 až 1,5  kg hovězího (loupaná plec, krk nebo dobré zadní)
  • 2 lžíce sádla
  • Sůl & pepř

Na omáčku:

  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • ¼ bulvy celeru
  • 3 lžíce másla
  • 2 cibule
  • Sůl
  • 2—3 velké rajčatové protlaky (celkem 280 až 420 g)
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky (lze vynechat, omáčka je hustá dost)
  • 2 bobkové listy
  • 1 svitek skořice
  • 8 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 6 hřebíčků
  • 1 lžíce cukru krupice (lze dát více nebo naopak úplně vynechat)
  • citronová šťáva (lze vynechat)

Na 2—3 velké šišky knedlíku:

  • 400 g hrubé mouky
  • 2 včerejší rohlíky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička kypřicího prášek
  • 2 vejce
  • 260 ml mléka
  • Vrchovatá hrst hladkolisté petržele (lze vynechat)

Postup

  1. Maso (já dávám vyzrálou hovězí plec nebo šťavnatý krk, ale použít se dá i zadní hovězí) svažte provázkem do válečku, aby lépe drželo tvar, ze všech stran opepřete a na rozpáleném sádle dozlatova opečte, aby se zatáhlo.
  2. Zalijte 1,5 litrem vody a spolu s vrchovatou lžičkou soli a půl lžičkou celého pepře povařte doměkka, podle typu masa to trvá 2—3 hodiny. Pokud není celý kus ponořený, po hodině ho obraťte. Vývar pak dolijte vodou tak, abyste měli litr tekutiny.
  3. Na kostky pokrájenou kořenovou zeleninu 10 minut opékejte na másle, přidejte kostičky cibule a restujte ještě 5 minut. Během opékání osolte.
  4. Vmíchejte protlak, minutu restujte a zasypejte moukou (tu dávám spíše ze zvyku, omáčka je krásně hustá i bez ní). Za stálého míchání opékejte další půl minuty, poté postupně vmíchejte vývar, ještě trochu osolte, přidejte bobkové listy, skořici a v hmoždíři podrcený pepř, nové koření a hřebíčky (nebo koření nechte vcelku a na konci ho vylovte).
  5. Zeleninu 20 až 30 minut povařte doměkka, poté vyndejte koření, rozmixujte nebo propasírujte přes síto, případně dochuťte trochou cukru (běžně se dává až 100 g, ale to nechám na vás) nebo citronu a zřeďte vodou či vývarem na požadovanou hustotu.
  6. Pokud nečekáte velkou spotřebu knedlíků, udělejte je jen z poloviční dávky. Mouku smíchejte s na kostičky pokrájenými rohlíky, solí, kypřicím práškem, vejci, mlékem a sekanou petrželí na hutné těsto, které nechte 10 minut odležet (knedlíky se díky tomu nerozvaří)
  7. Poté z něj podle velikosti vašeho největšího hrnce vytvarujte asi 3 válečky a vařte je v osolené mírně vroucí vodě 15 minut. Pak šišky otočte a vařte dalších 10 minut. Vyndejte na prkénko a ihned propíchejte párátkem nebo vidličkou.
  8. Maso v troubě nebo rovnou v omáčce prohřejte a pokrájené kolmo na vlákna podávejte spolu s omáčkou a knedlíkem.

Něco extra: Na závěr můžete omáčku zjemnit smetanou nebo trochou másla či zahustit perníkem na strouhání.

Rajská omáčka z rajčat: V sezoně omáčku uvařte z čerstvých rajčat. Musí být ale dobře zralá, aby výsledkem nebyla řídká omáčka bez chuti. K orestované cibuli přidejte asi 1,5 kg na osminky pokrájených rajských jablek, chvilku je opékejte a poté postupujte jako v receptu. Na závěr omáčku propasírujte přes síto, abyste se zbavili slupek a semínek.