skip to main content
Byznys

Je čas spolehnout se sami na sebe, radí majitel designového baru na schodech Hradu

2 minuty čtení

Původně jsme si měli povídat o tom, jak se daří baru, který musí zavřít před osmou večer. Jenže jak už to v poslední době bývá: člověk míní, pan plukovník mění. Bary i restaurace musely od středy zavřít úplně.

„Jestli musíme zavírat v osm, nebo zavřít úplně, to už vlastně není tak velký rozdíl, protože před osmou do baru stejně nikdo nechodí,“ konstatuje Ondřej Trubač, majitel Schody Home Baru, stylového podniku na Zámeckých schodech vedoucích k Hradu.

Stylový interiér Schody Home Baru. | Foto Kristina Hrabětová
Reklama

Tak jako ostatní gastro podniky je bar na schodech zavřený, na rozdíl od restaurací ho však tentokrát nezachrání ani výdejní okénko. Nová opatření zakazují pití alkoholu na veřejnosti, oproti jaru je navíc o 15 stupňů méně.

„Když si v květnu koupíte drink, můžete se s ním jít projít, posadit se na schody. Teď, když je pět stupňů nad nulou, nikam chodit nechcete, a vlastně už ani pořádně nemůžete,“ popisuje Trubač.

„Jaro nás naučilo spolehnout se hlavně sami na sebe,“ popisuje majitel svoji nejcennější zkušenost z první vlny. „Spousta lidí si tehdy myslela, že budou široké podpory a kompenzace, a ano, nějaké byly, ale ne všichni na ně dosáhli,“ dodává s tím, že pokud měly podniky nějaké finanční rezervy, tak je využily na pokrytí ztrát na jaře a je tady obrovské riziko, že teď už nebudou mít z čeho brát.

Hrozba se navíc netýká jen gastronomických podniků, které je nejvíc slyšet. Na ně jsou navázáni nejen dodavatelé, ale třeba i prádelny a další odvětví, která nejsou na první pohled tak očividná.

„Jediná cesta pro všechny je snažit se přizpůsobit svoje podnikání tak, aby ustálo dnešní nelehkou dobu,“ myslí si zakladatel podniku umístěného na hlavní turistické trase, který to bez návštěvníků proudících kolem rozhodně nemá lehké.

„Už od jara turisté nejezdí do Prahy jako obvykle, což je pro nás samozřejmě problém. O to víc jsem ale musel nad naším konceptem přemýšlet a upravit ho tak, ať můžeme dál fungovat. Takže se snažím brát aktuální situaci jako výzvu,“ dodává. Pesimismus a fňukání podle něj stejně ničemu nepomůžou.

Stylový interiér Schody Home Baru. | Foto Kristina Hrabětová
Reklama

Stylové prostory baru z dílny designérské dvojice Vrtiška–Žák, které nedávno získaly ocenění v mezinárodní soutěž BigSEE Interior Design Award, tak chce majitel ještě víc otevřít místním a poskytnout jim bezpečné útočiště, se sklenkou skvělého pití navrch.

Související vydání

„Máme vlastně štěstí, že je bar poměrně malý, takže je reálné pronajmout si ho jen pro sebe a mít tak jistotu, že se nepotkáte s jinými lidmi,“ vysvětluje Trubač, který teď sází na změnu konceptu a říká: „Jakmile to opatření dovolí, rozšíříme naši nabídku o firemní akce a jiné večírky.“ Kdy to však opatření dovolí, je otázka.

Přestože je situace o něco jiná než na jaře, nejistota, která podnikatele zásadně poškozuje, zůstala. „Nejvíc by pomohlo, kdyby ze strany státních orgánů přišel jasný plán, abychom tušili, zda, respektive za jakých podmínek, za ty tři týdny otevřeme. Jsme ve stejné nevědomosti jako na jaře a netušíme, co bude za týden nebo za měsíc, ani podle jakých parametrů a dat státní orgány rozhodují,“ vysvětluje Ondřej Trubač.

„No, ale hlavní je zůstat optimistický a ze všeho se nesložit, a o to se teď snažíme,“ uzavírá.

Reklama
Reklama