Italský koláč z ricotty je mnohem lehčí a nadýchanější než klasický cheesecake, bezvadně funguje i bez sušenkového korpusu a v zimě ho výborně doplníte kvalitní zavařeninou. Jemné ovonění citronem i další suroviny vás pak snad aspoň na chvíli přesunou do jižních krajů, odkud tento dezert pochází.
Pokud by vám přece jen chyběl kontrast jemné krémové vrstvy s křupnutím vespod, přidejte pod náplň tento sušenkový korpus na cheesecake s mandlemi.
Ricottový cheesecake s citronem
Na 24cm formu potřebujete:
- 1 kg ricotty
- 250 g mascarpone
- 150 g cukru krupice
- 60 g hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 bio citron
- ¼ lžičky soli
- 5 vajec
- 1 lžíce másla na vymazání
- Čerstvé ovoce či džem k podávání
Postup
- Ricottu, mascarpone a vejce vyndejte asi 30 minut předem z lednice, aby suroviny zteplaly. Koláčovou formu s odnímatelným dnem důkladně vymazejte máslem a spodek formy po celém obvodu obalte alobalem, aby nemohlo nic vytéct. Troubu vyhřejte na 170 °C a v konvici přiveďte k varu asi litr vody.
- Ricottu dobře prošlehejte nebo rozmixujte s mascarpone, cukrem, moukou, vanilkou, citronovou kůrou (strouhejte ovšem jen její žlutou část, bílá je hořká) a solí. Nakonec jen krátce, aby se do těsta nedostalo moc vzduchu, zapracujte vajíčka.
- Směs nalijte do připravené formy, několikrát s ní bouchněte o stůl, aby unikly bublinky vzduchu, které by koláč při pečení mohly potrhat, a celou formu vložte do hlubokého plechu. V troubě do něj nalijte z konvice vroucí vodu tak, aby sahala asi do poloviny formy a pečte zhruba 35 minut. Střed bude stále trochu třaslavý, ale po vychladnutí zpevní.
- Dvířka trouby otevřete jen na malou škvírku a nechte v ní koláč další 2 hodiny. Poté ho nechte dochladnout při pokojové teplotě a následně ještě v lednici, ideálně do druhého dne, kde hezky zpevní.
- Podávejte jen tak, ozdobené citrony, mátou a čerstvým ovocem nebo přelité dobrým džemem. Nás koláč nejvíc bavil v kombinaci se svěží zavařeninou mango-maracuja od Marmelád s příběhem.
Tip: Do těsta přidejte ¼ lžičky skořice a dvě hrsti rozinek nabobtnalých v marsale či rumu. Neztratí se ani nasekaná hořká čokoláda.