Kdo snídá overnight kaši, může se těšit nejen skvělou chutí, ale především myšlenkou, že svému tělu velice prospívá. Své o tom věděl i švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner, který svým pacientům v alpském sanatoriu podával své muesli jako předkrm každého chodu dne.

Je to už více než sto let a za tu dobu nikdo nevyvrátil fakt, že ovesné vločky na naše tělo působí doslova blahodárně. Obsahují komplexní sacharidy, vlákninu, vitaminy, minerály atd. Máčením vloček se zlepšuje jejich stravitelnost. V původní receptuře bircher muesli nechybí drahocenný med. Na jeho koupi dávejte pozor a nakupujte ideálně od důvěryhodného včelaře, který s medem zachází opatrně. Tedy například „neošetřuje“ med vysokou teplotou, která jeho biologickou hodnotu degraduje. A za zmínku stojí i jablko, které v původní receptuře nesmí chybět. Ne nadarmo se říká „One apple a day keeps doctors away“.

Bircher muesli

Bircher muesli

Na 2 porce potřebujete:

  • 90 až 100 g ovesných vloček
  • 270 až 300 ml mléka (může být i rostlinné)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 jablko
  • 4 lžíce bílého hustého jogurtu

K podávání:

  • Mletá skořice
  • Med
  • Rozinky
  • Ořechy a semínka podle chuti
  • Jablko
Bircher muesli

Postup

  1. Ovesné vločky zalijte mlékem a zakápněte citronovou šťávou. Promíchejte. Uložte do lednice a nechte přes noc odpočívat.
  2. Jablko nastrouhejte nahrubo a spolu s jogurtem vmíchejte do kaše.
  3. Kaši rozdělte do misek. Poprašte skořicí, pokapejte medem, posypejte rozinkami a semínky či ořechy podle chuti. Ozdobte nakrájeným jablkem a podávejte.