Neošizujte se o snídani, ani když nestíháte. I s náročným zaměstnáním (nebo dětmi…) si můžete ráno dopřát zdravé, a přitom lahodné jídlo, které vám dodá energii na celé dopoledne. Stačí věnovat pár minut přípravě už večer, a ráno snídani jen rychle doladit.

Vločkové lívance slazené banánem jsou zcela bez mouky a ze zkušenosti chutnají i studené, například ke svačině. Populární overnight oats, neboli přes noc nabobtnalé vločky, jsou zase ultra rychlou verzí pro ty, kdo ráno nemají opravdu ani těch pár minut na opečení lívanců. Když navíc vločky připravíte do skleničky, můžete si kaši vzít s sebou do práce či jinam na cestu. V obou snídaních pak směle obměňujte vločky, semínka, ořechy, ovoce i mléčné výrobky, se kterými snídani servírujete. 

Banánové lívance bez mouky (s ovesnými vločkami)

Na 10 lívanců/2 porce potřebujete:

  • 1 hodně zralý banán
  • 2 vejce
  • 80 g ovesných vloček
  • 1 lžička mleté skořice
  • 80 g mléka
  • Přepuštěné máslo

K podávání:

  • Řecký jogurt, tvaroh, kysaná smetana nebo skyr
  • Čerstvé ovoce
  • Sirup (javorový, jablečný, datlový…) nebo med
  • Ořechy či ořechové máslo

Postup

  1. Všechny ingredience kromě másla večer rozmixujte a nechte přes noc (klidně přímo v nádobě blenderu) v lednici. Banán vybírejte co nejzralejší, klidně i hnědý, díky tomu budou lívance sladší.
  2. Druhý den na velké pánvi rozehřejte trochu přepuštěného másla a na dvakrát pečte asi 10 lívanců.
  3. Podávejte s jogurtem, sezónním ovocem, oblíbeným sladidlem, sekanými ořechy nebo ořechovým máslem.

Overnight oats (ovesná kaše bez vaření)

Na 2 porce potřebujete:

  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 260 ml mléka (kravské, ovesné, mandlové)
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce mletého lnu
  • 1 lžíce konopných nebo slunečnicových semínek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky medu

K podávání:

  • Řecký jogurt, tvaroh nebo skyr
  • Čerstvé ovoce
  • Ořechy či ořechové máslo

Postup

  1. Všechny suroviny večer smíchejte, rozdělte do dvou misek nebo skleniček (nechte si v nich ale místo na jogurt a ovoce), přikryjte a nechte v lednici nabobtnat.
  2. Druhý den přidejte jogurt, ovoce, sekané ořechy, semínka (např. konopná) a ořechové máslo. Pokud máte raději teplé snídaně, vločky krátce prohřejte na plotně či v mikrovlnce a až poté přidejte jogurt, ovoce a další suroviny.

Tip: V kaši nechte změknout i sušené ovoce (dobře poslouží obyčejné rozinky, které kaši zároveň dosladí), nebo sekané ořechy. Přidat můžete práškový protein, holandské kakao či sušený kokos a samozřejmě experimentovat s druhem ovoce, ořechů, semínek i vloček, které použijete.