Mikulášská nadílka bez mandarinek? To je jako sněhulák bez hrnce. Někdy to ale Mikuláš přežene a doma je jaksi přemandarinkováno. A vůbec „nejlepší“ situace nastává, když nám dospělákům babička nadělí ještě další nálož oranžového potěšení, aby nás to nemrzelo. Jak zužitkovat oranžové peklo, abychom z něj vytvořili nebe v puse? Na způsob koláče to půjde snadno! Tento, krom skvělé chuti a vláčné textury, potěší přísunem zdravé nálože živin nejen z mandarinek. Stane se rázem vaší oblíbenou snídaní nebo svačinou, kterou snadno sbalíte do krabičky.

Pistácie v koláči můžete nahradit i jinými druhy ořechů, například pekany nebo mandlemi. Co nedoporučuji, je vypustit čokoládu nebo ji vyměnit za „nehořkou“. Čokoláda s minimálním obsahem kakaové hmoty 70 procent prohlubuje lahodnou chuť a výrazně se na celkovém pozitivním prožitku z konzumace podepisuje. Osobně radím, čím vyšší obsah kakaa, tím lépe.

Finální sirupový nátěr udělá koláč nejen šikézní a nablyštěný, ale dodá mu další prvek vedoucí k pocitu blaženosti. Tu libou kořeněnou vůni budete chtít inhalovat zas a znovu.

Tvarohový mandarinkový koláč s pistáciemi, kokosem a vločkami

Na plech 35 x 25 cm potřebujete:

  • 2 vejce
  • 150 g sladidla (třtinový cukr, xylitol, erythtriol atp.)
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 200 ml mléka
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 50 g pistácií nasekaných nadrobno
  • 50 g kokosu
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (10 g)
  • Sůl
  • 70 g oleje (řepkový nebo rozpuštěný kokosový olej)
  • 70 čokolády nasekané nadrobno
  • 8 až 9 mandarinek
  • Javorový sirup

Sirup na potření:

  • 50 ml vody
  • Šťáva z ½ citronu (10 až 15 ml)
  • 20 g třtinového cukru
  • 2 svítky skořice
  • 3 hvězdičky badyánu

Postup

  1. Vejce prošlehejte s cukrem nebo alternativním sladidlem. Zašlehejte tvaroh s mlékem.
  2. Ve vedlejší míse promíchejte mouku, ovesné vločky, nasekané pistácie, kokos, citronovou kůru, skořici, kypřicí prášek a malou špetku soli.
  3. Sypkou směs přidejte k tekuté a dobře promíchejte. Nakonec přidejte olej, čokoládu a důkladně míchejte, dokud se ingredience dobře nepropojí.
  4. Směs nalijte na vysoký plech vyložený pečicím papírem.
  5. Oloupané mandarinky nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Vedle sebe je vyskládejte na povrch koláče a jemným stiskem dlaně do těsta vtlačte. Lehce potřete javorovým sirupem.
  6. Pečte při 160 °C asi 50 minut.
  7. Do malého rendlíku vlijte vodu, citronovou šťávu, přidejte cukr a koření. Vařte 5 až 7 minut, aby se tekutina zredukovala asi na polovinu.
  8. Sirupem koláč potírejte až minimálně 20 minut po upečení, aby se tekutina příliš neodpařovala. Podle chuti můžete před podáváním koláč posypat nasekanými pistáciemi.