Mikulášská nadílka bez mandarinek? To je jako sněhulák bez hrnce. Někdy to ale Mikuláš přežene a doma je jaksi přemandarinkováno. A vůbec „nejlepší“ situace nastává, když nám dospělákům babička nadělí ještě další nálož oranžového potěšení, aby nás to nemrzelo. Jak zužitkovat oranžové peklo, abychom z něj vytvořili nebe v puse? Na způsob koláče to půjde snadno! Tento, krom skvělé chuti a vláčné textury, potěší přísunem zdravé nálože živin nejen z mandarinek. Stane se rázem vaší oblíbenou snídaní nebo svačinou, kterou snadno sbalíte do krabičky.
Pistácie v koláči můžete nahradit i jinými druhy ořechů, například pekany nebo mandlemi. Co nedoporučuji, je vypustit čokoládu nebo ji vyměnit za „nehořkou“. Čokoláda s minimálním obsahem kakaové hmoty 70 procent prohlubuje lahodnou chuť a výrazně se na celkovém pozitivním prožitku z konzumace podepisuje. Osobně radím, čím vyšší obsah kakaa, tím lépe.
Finální sirupový nátěr udělá koláč nejen šikézní a nablyštěný, ale dodá mu další prvek vedoucí k pocitu blaženosti. Tu libou kořeněnou vůni budete chtít inhalovat zas a znovu.
Tvarohový mandarinkový koláč s pistáciemi, kokosem a vločkami
Na plech 35 x 25 cm potřebujete:
- 2 vejce
- 150 g sladidla (třtinový cukr, xylitol, erythtriol atp.)
- 200 g měkkého tvarohu
- 200 ml mléka
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g ovesných vloček
- 50 g pistácií nasekaných nadrobno
- 50 g kokosu
- Nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva (10 g)
- Sůl
- 70 g oleje (řepkový nebo rozpuštěný kokosový olej)
- 70 čokolády nasekané nadrobno
- 8 až 9 mandarinek
- Javorový sirup
Sirup na potření:
- 50 ml vody
- Šťáva z ½ citronu (10 až 15 ml)
- 20 g třtinového cukru
- 2 svítky skořice
- 3 hvězdičky badyánu
Postup
- Vejce prošlehejte s cukrem nebo alternativním sladidlem. Zašlehejte tvaroh s mlékem.
- Ve vedlejší míse promíchejte mouku, ovesné vločky, nasekané pistácie, kokos, citronovou kůru, skořici, kypřicí prášek a malou špetku soli.
- Sypkou směs přidejte k tekuté a dobře promíchejte. Nakonec přidejte olej, čokoládu a důkladně míchejte, dokud se ingredience dobře nepropojí.
- Směs nalijte na vysoký plech vyložený pečicím papírem.
- Oloupané mandarinky nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Vedle sebe je vyskládejte na povrch koláče a jemným stiskem dlaně do těsta vtlačte. Lehce potřete javorovým sirupem.
- Pečte při 160 °C asi 50 minut.
- Do malého rendlíku vlijte vodu, citronovou šťávu, přidejte cukr a koření. Vařte 5 až 7 minut, aby se tekutina zredukovala asi na polovinu.
- Sirupem koláč potírejte až minimálně 20 minut po upečení, aby se tekutina příliš neodpařovala. Podle chuti můžete před podáváním koláč posypat nasekanými pistáciemi.