Recept na podle nás nejlepší pečený cheesecake jsme vám již představili. Stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a můžete jej pyšně servírovat při jakékoli oslavě. Nepečený cheesecake má oproti tomu pečenému zase jistou výhodu ve studené přípravě. Odpadají tak (mnohdy zbytečné) obavy z jeho pečení ve vodní lázni a rovněž delší čekání na vychladnutí a kýžený okamžik zakrojení.

V nepečeném podání nepřijdete o sušenkovou základnu, dokonale krémovou náplň ani lahodnou chuť. Cheesecake stačí pěkně vychladit, nazdobit a ideálně nahřátým a dosucha utřeným nožem nakrájet na precizní kousky.

nepeceny mandarinkovy cheesecake

Nepečený mandarinkový cheesecake

Na formu o průměru 20 cm potřebujete:

  • 200 g máslových sušenek
  • 80 g másla + na vymazání
  • Špetka soli

Na náplň:

  • 4 plátky želatiny
  • 600 g smetanového sýru typu Philadelphia
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 ml šťávy z mandarinek (cca 2 ks)
  • Kůra z 1 bio mandarinky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 200 ml smetany ke šlehání

Na polevu:

  • 200 ml šťávy z mandarinek (cca 4 ks)
  • 50 g krupicového cukru
  • 15 g kukuřičného škrobu

Na ozdobu:

  • Mandarinky
  • Kumquat
  • Lístky čerstvého šťavele
nepeceny mandarinkovy cheesecake

Postup

  1. Máslové sušenky rozmixujte najemno v mixéru nebo rozdrťte v sáčku. Smíchejte je s rozpuštěným máslem, špetkou soli a natlačte na dno máslem vymazané a pečicím papírem vystlané formy.
  2. Povrch uhlaďte pomocí lžíce, dna skleničky nebo dlaní tak, aby byl po celé ploše pevný a bez mezer. Vložte do lednice a nechte zatuhnout, než připravíte náplň.
  3. Plátkovou želatinu namočte na 10 minut do větší misky se studenou vodou a nechte ji nabobtnat. Změklou želatinu z vody následně vyjměte a pořádně vymačkejte.
  4. Mezitím ve větší míse vyšlehejte dohladka smetanový sýr a prosátý moučkový cukr. Do hladké směsi postupně přišlehejte vymačkanou a procezenou šťávu z mandarinek, kůru a vanilku.
  5. Ze smetany odeberte asi 6 lžic do menšího rendlíku. Pomalu ji zahřívejte, a jakmile se na povrchu objeví první bublinky, z plamene ji stáhněte. Přidejte vyždímanou želatinu a vymíchejte dohladka.
  6. Ze zbytku smetany vyšlehejte hustou šlehačku. Zchladlou želatinu zašlehejte k mandarinkové směsi. Stěrkou zlehka vmíchejte šlehačku a vše spojte v jemnou nadýchanou náplň.
  7. Formu se sušenkovým základem vyjměte z lednice a navrch naneste náplň. Povrch uhlaďte cukrářskou špachtlí nebo stěrkou a dejte ztuhnout do lednice na cca 3 hodiny nebo klidně přes noc.
  8. Šťávu z mandarinek, cukr a prosátý škrob vložte do menšího rendlíku a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Směs začne po 5 až 10 minutách houstnout. Stáhněte ji z plamene a za stálého míchání nechte mírně zchladnout.
  9. Mandarinkovou polevu nalijte na zpevněnou náplň cheesecaku. Rovnoměrně ji rozetřete a dejte do lednice zatuhnout.
  10. Hotový cheesecake ozdobte před podáváním plátky mandarinek a kumquatu. Přidejte rovněž pár lístků dekorativního šťavele s příjemně kyselkavou chutí.
nepeceny mandarinkovy cheesecake