skip to main content

Klenot v horách. Architekti vytvořili v Beskydech kouzelný prostor

Vylézt se na tenhle kopec dalo i dřív. Cestu ale znali jen místní a moc lidí na tohle kouzelné místo v Beskydech nechodilo. To se teď změní.

Tým architektů totiž vybudoval zcela nové trasy a tři vyhlídkové objekty, díky kterým se až na samotný vrcholek kopce u Horní Bečvy dostane každý, kdo o tuhle podívanou do lesů a horské krajiny stojí.

„Na vrchol se musely díly pro vyhlídkové objekty vynosit ručně. Na to jsme museli při návrhu myslet, aby jednotlivé části, které se pak až na místě skládaly dohromady, daly co nejlépe unést. I tak ale nejtěžší kus vážil 150 kilo,“ říká Daniel Baroš ze studia Henkai architekti, které spolu s týmem zahradních architektů studia Zahrada-Park-Krajina stojí za návrhem a úpravou vyhlídky nad bývalým lomem.

Právě fakt, že tohle místo dřív sloužilo k těžbě pískovce, tvorbu ztěžoval. Architekti si museli poradit s nestabilní stěnou a dát pozor na bezpečnost stezek.

Výsledkem jsou tři vyhlídkové objekty ve tvaru otevřených, neokázalých, ale svěžích krychlí, které jsou na samotné vrcholové části kopce. Aby se k nim lidé ale vůbec dostali, tým architektů navrhl a upravil síť nových pěších tras. Tři vyhlídkové stezky tak nyní propojují hlavní místa a dohromady tvoří okružní cestu, která vede až k nedalekému parkovišti.

Reklama

Projekt, který vyšel na zhruba tři a půl milionu korun, plánovali v Horní Bečvě už delší dobu. Hlavně v létě do ní míří totiž mnoho turistů především kvůli koupání v místní přehradě, zpřístupněním starého lomu tak chtěli dostat lidi i dál do přírody místní chráněné krajinné oblasti.

Přímo z lomu, který se jinak dnes už nevyužívá, získali architekti hlavní stavební materiál pro vybudování nových stezek i opěrných zídek. Ty doplnili lavičkami z dubového dřeva a kvůli bezpečnosti vymezili lom od okolí jednoduchými dřevěnými dubovými kůly s lanem.

„Byla to příjemná práce,“ říká vesele architekt Daniel Baroš. Pro něj a jeho kolegy z Henkai architekti to nebyla zdaleka první tvorba, kterou vstoupili do veřejného prostoru. Na kontě už mají třeba revitalizaci návsi v Prostřední Bečvě.

Sami sídlí v nedalekém Rožnově pod Radhoštěm a rádi se zapojují do spolupráce s obcemi v okolí. „Jsme tady doma. Vrátili jsme se sem z Prahy a jsme rádi, že tady můžeme pomáhat,“ dodává Baroš.