skip to main content

Knedlíčky daifuku aneb japonský dezert z rýže a fazolí

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Kdo byť jen krátce navštívil Japonsko a chtěl ochutnat něco z tamější kuchyně, nemohly ho minout rýžové koláčky mochi. Přestože se původně připravovaly jako tradiční cukrovinka k oslavám Nového roku, popularita změnila koláčky mochi na celoroční záležitost. A protože světově známá japonská preciznost se odráží i v přípravě pokrmů, včetně dezertů, překvapí vás mochi koláčky mnohdy i náročným dekorem – zejména při oslavách různých svátků. 

Plněné mochi koláčky se nazývají „daifuku“, což v japonštině znamená „velké štěstí“. Pro někoho bude příprava spíš „velké překvapení“. Nejčastěji se tyto knedlíčky totiž plní sladkou fazolovou pastou – anko. Její textura může být spíše hrubší a hutnější – Tsubuan anebo velice jemná – Koshian.  Pro přípravu Koshian je třeba oddělovat slupky, pastu pasírovat přes síto a tak dále. Proto si v domácích podmínkách snáze připravíme pastu Tsubuan, která chutná stejně skvěle.

Na anko pastu potřebujete:

  • ½ hrnku fazolí adzuki v suchém stavu – po uvaření asi 220 až 230 g
  • 50 g moučkového cukru
  • ½ lžíce medu
  • 2 lžičky oleje (méně výrazného)
Reklama

Na těsto na daifuku mochi – cca 20 knedlíčků:

  • 200 g rýžové mouky mochiko (druh mouky z lepkavé rýže)
  • 80 g moučkového cukru
  • 240 ml vody
  • Bramborový škrob pro manipulaci s těstem

Postup

  1. Fazole dejte přes noc nebo klidně na 24 hodin namočit do studené vody. Pokud fazole máčíte celých 24 hodin, vyměňte alespoň jednou vodu.
  2. Namočené fazole sceďte, propláchněte, zalijte vodou a přiveďte k varu. Sceďte, opět propláchněte, zalijte vodou a vařte. Pěnu, která se začne tvořit, odstraňujte lžící. Ideální je ve fázi, kdy se tvorba pěny zmírní, opět fazole scedit, zalít novou vodou a vařit doměkka. Vaření bude trvat cca 1,5 hodiny. Fazole sceďte a nechte oschnout.
  3. Fazole smíchejte s cukrem a medem a rozmixujte (pokud možno) dohladka. Nakonec přidejte trochu oleje. Do originálního receptu na anko pastu med ani olej nepatří, nicméně přidáním těchto ingrediencí se zlepší textura pasty. 
  4. Hotovou pastu nechte zcela vychladnout a uložte do lednice alespoň na hodinu.
  5. Z odleželé anko pasty tvarujte kuličky průměrem stejně velké asi jako dvoukoruna.
  6. Nyní přichází fáze, kdy je třeba si připravit rýžové těsto. Rýžovou mouku, moučkový cukr a vodu důkladně promíchejte ve skleněné míse. Přikryjte fólií a párkrát propíchněte. Vložte do mikrovlnky a zapněte na 600 W. Po minutě vyndejte, směs promíchejte silikonovou stěrkou a nechte opět zakryté v mikrovlnce vařit další minutu. Znovu promíchejte. Je-li hmota pěkně gumová, nebude třeba dál vařit. V opačném případě vraťte do mikrovlnky ještě na pár sekund.
  7. Těsto stěrkou překlápějte a hněťte asi půl minuty až minutu a poté nechte chvíli zchladnout, abyste se nespálili. Když je těsto teplé tak, že vám není manipulace s ním nepříjemná, můžete se pustit do vyvalování placiček na balení kuliček. 
  8. Poprašte si pracovní podložku škrobem a otřete si škrob i o ruce. Odtrhněte kousek těsta a vytvarujte slabou placičku – nejlépe se vám bude kulička balit do čtvercové placičky, ale zvládnete to i s kruhovou. Doprostřed vložte kuličku anko pasty a okraje tiskněte k sobě. V případě placičky tvarované do čtverce k sobě táhněte protilehlé cípy. Případně přebytečné těsto odtrhněte. Kuličku nakonec poválejte mezi dlaněmi, aby byla pěkně kulatá.
  9. Takto pokračujte jednu kuličku po druhé. Skladujte v lednici maximálně dva dny. Těsto má tendenci vysychat a tvrdnout.