skip to main content

Sushi místo bonboniéry. Na temari kuličky nepotřebujete žádné speciální pomůcky (ani extra zručnost)

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Sushi v podobě kuliček je pojmenované podle japonských vyšívaných míčků temari, které jsou podobně jako toto jídlo sice poměrně zbytné, ale také velice roztomilé. Nespornou výhodou je, že na přípravu kromě kousku potravinářské folie nepotřebujete žádné speciální pomůcky (a upřímně ani mnoho zručnosti), takže poměr vynaložené energie vzhledem k efektu je vskutku příznivý.

Jednodušší než temari sushi kuličky už je snad jen vše vyskládat do misky na způsob poke bowl. A stejně jako u ní se nemusíte držet jen tradičních ingrediencí jako jsou ryby, mořské plody a řasa, ale přidat v podstatě cokoli, co máte po ruce a chuťově se vám k rýži hodí: zeleninu, proužky omelety nebo třeba tofu.

Na 2 pořádné porce rýže potřebujete:

  • 1 hrnek sushi rýže (250 g)
  • 1 hrnek vody
  • 40 ml rýžového octa
  • 10 g soli
  • 20 g cukru krupice

Čím můžete obložit:

  • Wasabi
  • Syrová nebo uzená ryba (losos, tuňák, máslová a další)
  • Mořské plody (krevety, chobotnice, sépie)
  • Nori řasa
  • Zelenina (okurka, avokádo, ředkvička, bílá ředkev)
  • Omeleta
  • Tofu
Reklama

Na ozdobu:

  • Sezam
  • Jarní cibulka či bylinky
  • Kaviár
  • Jedlí květy

K podávání:

  • Sójová omáčka

Postup

  1. Rýži několikrát propláchněte a uvařte dle návodu na obalu, většinou se udává ji 15 minut povařit ve stejném množství neosolené vody a 10 minut nechat pod pokličkou dojít. Pak do ní vmíchat horký ocet, ve kterém jste rozpustili sůl a cukr, a nechat vychladnout.
  2. Ingredience nakrájejte ostrým nožem na co nejtenčí plátky. Z potravinářské folie si nastříhejte asi 10 x 10 cm čtverečky (každý lze použít opakovaně, takže to vzhledem k použitým surovinám nijak velká ekologická zátěž není), do středu položte plátek ryby (na vnitřní stranu mázněte trochu wasabi), kolečka zeleniny nebo třeba proužky řasy, navhlčenýma rukama z rýže vytvořte hrudku o velikosti většího vlašského ořechu, posaďte na připravené obložení a s pomocí folie pevně zabalte a vytvarujte do kuličky.
  3. Pro extra rovnoměrně kuličky nejprve ve folii vytvarujte samotnou rýži a až poté v další folii spojte např. s bylinkou. Na talíři dozdobte sezamem, sekanou jarní cibulkou, kaviárem nebo jedlými květy a podávejte klasicky se sójovkou.