Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Datle medjool, přezdívané „datle králů“, jsou největší odrůdou a vynikají medovou chutí, jemnou a šťavnatou dužinou a měkkostí. Chutnají skvěle už jen samotné, tudíž při použití do receptů můžete očekávat jedině skvostný výsledek. Ostatně toto veganské cukroví plné zdravých surovin je toho důkazem.

Spojení sladké chuti datlí s kokosem a mandlemi vytváří velice lahodnou kombinaci. A ještě lahodnější bude, když přidáte tmavý karob nebo kakao. Dávejte proto při ochutnávání pozor, abyste během chvíle nepřišli o základ koláčků, které můžete doplnit buď jen oblíbeným ořechovým máslem, anebo některým z následujících ochucených krémů.

Na asi 35 kousků potřebujete:

  • 300 g vypeckovaných mandlí medjool
  • 40 g mandlí
  • 40 g strouhaného kokosu
  • 25 g kokosového tuku
  • 20 g tmavého karobu

Na kešu krém s acai a malinami:

  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového tuku
  • 5 g acai prášku
  • 5 g lyofilizovaných malin, rozmixovaných na prach
  • 40 g kešu krému (1 plná lžíce)

Na kešu krém s macou a skořicí:

  • 40 g kešu krému (1 plná lžíce)
  • 1 lžíce rozpuštěného kokosového tuku
  • 1 lžička mleté macy
  • ¼ lžičky mleté skořice

Postup

  1. Mandle rozmixujte najemno a dejte stranou. Rozmixujte také datle. Když vznikne pasta, přidejte do ní změklý kokosový tuk a ještě krátce mixujte, aby se ve směsi rozplynul. Do datlové pasty zapracujte mandle s kokosem a karobem a nechte asi 5 minut odpočívat.
  2. Rukama vyvalujte kuličky o průměru 1,5 cm. Položte na podložku a pomocí vařečky s kulatým držadlem vytvořte doprostřed důlky. 
  3. Připravte si krémy. Stačí ingredience společně promixovat (zvlášť na acai krém a zvlášť na krém s macou a skořicí) anebo důkladně promíchat. 
  4. Krém vlijte do vytvořených důlků a  nechte v chladu ztuhnout.
  5. Skladujte v chladu, uzavřené v krabičce. Takto vám vydrží alespoň dva týdny.