Sluníčko v nás probouzí nové chutě – chutě po dovolené i chutě po lehčích a svěžích jídlech. S „řeckou miskou“ se vám o dovolené bude snít mnohem lépe a velice si pochutnáte. Vyvážená skladba vás nabije energií, a s podobnými jídly se navíc snadněji přiblížíte k vysněné plavkové postavě.
Řecko. Pokud si vybavíte tamější kuchyni, asi vás jako první napadnou tzatziki, musaka, pita nebo koftas… A možná i spousta dalších báječných jídel nebo třeba znamenitý olivový olej. Je zkrátka z čeho vybírat, a proto jsem do misky inspirované řeckou kuchyní napárovala několik komponentů, které k této slavné kuchyni patří.
Kofty, které se v Řecku často vyrábějí ze směsi jehněčího a vepřového, jsem však upravila do jemnější a lehčí formy a zvolila maso krůtí. Pokud ale dáváte přednost vepřovému nebo seženete dobré jehněčí, použijte ho.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Řecká miska: krůtí kuličky z trouby, pečený lilek, tzatziky & bulgur
Na 4 porce (asi 14 kuliček) potřebujete:
- 500 g mletého krůtího masa
- 2 plátky toustového chleba (50 g)
- 2 stroužky česneku
- 1 žloutek
- 1 lžičku oregana
- sůl & pepř
Tzatziki:
- 1 okurku
- 400 g hustého řeckého jogurtu (můžete nahradit skyrem)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžičku nakrájeného oregana
- 1 lžičku nakrájeného kopru
- sůl & pepř
- olivový olej
Dresink:
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce červeného vinného octa
- 1 plnou lžičku dijonské hořčice
- 2 lžičky javorového sirupu
- sůl & pepř
Dále:
- 1 lilek
- sůl
- 300 g hrubozrnného bulguru
- olivový olej
- 2 hrsti cherry rajčat
- ½ okurky
- 1 větší papriku
- 2 hrsti rukoly
- hrst oliv kalamata
- hrst sýra feta
- červenou cibuli
- čerstvé bylinky na ozdobu (oregano a kopr)
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová
Postup
- Maso vložte do mísy. Do menší misky nalijte trochu horké vody. Plátky toustového chleba namočte ve vodě, vyždímejte a rozdrobte k masu. Přidejte prolisovaný česnek, žloutek, oregano, sůl a pepř. Dobře promíchejte a uložte do lednice.
- Lilek nakrájejte na centimetr až centimetr a půl silná čtvrtkolečka, která ještě rozčtvrťte. Vložte do větší mísy, osolte a promíchejte. Nechte 40 minut vypotit.
- Lilek propláchněte vodou, v cedníku otřepejte přebytečnou vodu a nakonec vysušte papírovou utěrkou. Vraťte do suché misky, zakápněte asi dvěma lžícemi oleje a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C v režimu horkovzduch 15 minut.
- Bulgur uvařte podle návodu na obalu.
- Maso vyndejte z lednice. Do malé mističky si nalijte trochu oleje na potírání rukou, maso se vám tak na ně nebude lepit. Ze směsi oddělujte stejně velké kousky a naolejovanýma rukama tvarujte kuličky o velikosti pingpongového míčku. Odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C v režimu horkovzduch a pečte 20 minut.
- Připravte tzatziki. Okurku nastrouhejte nahrubo. Vymačkejte z ní tekutinu, co to půjde. V misce prošlehejte jogurt s prolisovaným česnekem, citronovou šťávou, najemno nakrájeným oreganem a koprem, solí, pepřem a cca lžící olivového oleje. Dejte prozatím do lednice.
- V mističce prošlehejte ingredience na zálivku – olej, vinný ocet, hořčici, javorový sirup, sůl a pepř.
- Nakrájejte zeleninu – cherry rajčata přepulte a okurku s paprikou nakrájejte na menší kostky. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka.
- Do misek rozdělte uvařený bulgur. Na bulgur naaranžujte trochu rukoly, nakrájenou zeleninu, upečené kuličky a lilek, kopeček tzatziki (co zbude, přendejte do misky ke společnému sdílení) a nakonec posypejte trochou oliv, fetou, cibulkou a ozdobte bylinkami. Podávejte s dresinkem, který dochutí zeleninu i bulgur vespod.
Tip: Vyzkoušejte i španělskou verzi masových kuliček Albóndigas, odlehčené krůtí koule s cuketou a fetou, klasický jehněčí kebab nebo voňavé rybí kofty v rajské omáčce.
Foto Martina Baťhová
Foto Martina Baťhová