Karbanátky jako lehké jídlo do horkých letních dnů? Žádný oxymóron, stačí krůtí maso nastavit náloží strouhané cukety (kterou v nich mimochodem málokdo identifikuje) a trochou sýra, osvěžit čerstvými bylinkami a místo smažení je upéct v troubě.

Krůtí kuličky doplňte jednoduchou rajčatovou omáčkou a přílohou typu bulgur, kuskus či rýže, nebo omáčku vynechejte a cuketové koule servírujte jako součást větší letní hostiny: upečené nebo osmažené masové kuličky podávejte s tzatziki, rajčatovým salátem, opečeným sýrem halloumi, šlehanou fetoupomazánkou z pečeného lilku.

Krůtí masové kuličky s cuketou, sýrem, rajčatovou omáčkou a bulgurem

Na 5 porcí potřebujete:

  • 1 kg menších cuket
  • 600 g mletého krůtího nebo kuřecího masa
  • 1 vejce
  • 200 g sýru feta
  • 2 hrsti čerstvých bylinek (máta, kopr a oregano)
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl & pepř
  • Olivový olej

Na omáčku a k podávání:

  • 1 svazek jarní cibulky
  • 6 sušených rajčat v oleji
  • 3 stroužky česneku
  • 2 plechovky rajčat
  • Sůl & pepř
  • Čerstvé bylinky
  • 1 až 2 hrnky bulguru

Postup

  1. Nejprve zbavte cuketu vody: neoloupané pevné cukety nastrouhejte najemno, v sítku lehce osolte a nechte alespoň 20 minut pustit šťávu. Cuketu co nejdůkladněji vyždímejte a šťávu zachyťte do misky, zředíte s ní omáčku.
  2. Mleté maso propracujte s vejcem, nadrobeným sýrem (kousek si schovejte na závěrečné posypání), nasekanými bylinkami (super je kombinace kopru, máty a oregana, pokud něco z uvedeného nemusíte, nahraďte pažitkou, bazalkou, petrželí nebo koriandrem), prolisovaným česnekem, trochou soli, štědrou dávkou čerstvě mletého pepře a vyždímanou cuketou. Směs nechte v lednici alespoň půl hodiny nebo i do druhého dne zpevnit a odležet.
  3. Naolejovanýma rukama pak tvarujte kuličky, které klaďte na velký plech vyložený pečicím papírem a pokapaným olejem. Pokapejte dalším olejem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 15 až 20 minut dozlatova. Kuličky můžete také klasicky osmažit na velké pánvi.
  4. Mezitím si uvařte omáčku: na oleji z rajčat doměkka orestujte na kolečka pokrájenou cibulku, přihoďte nasekaná sušená rajčata a česnek, ještě chvilku restujte a zalijte rajčaty a šťávou z cuket, případně ještě trochou vody. Osolte a vařte, než budete mít upečené kuličky. Na závěr dochuťte čerstvě mletým pepřem a dalšími bylinkami.
  5. Bulgur uvařte v osolené vodě či vývaru dle návodu na obalu a podávejte spolu s kuličkami, omáčkou a odloženým sýrem.