Snad každému, kdo si vyrábí domácí kimči, se občas stane, že na něj po půl roce vykoukne smutná zapomenutá sklenička této fermentované zeleniny, která už je k samostatné konzumaci zkrátka příliš pikantní. Právě v takové momenty přichází na scénu jednoduchá kimči palačinka, kimčičinka, chcete-li, která je z přezrálého kimči naopak nejlepší.

Základní a dostačující recept je jeden díl mouky na dva díly kimči, ale přidat můžete čerstvou jarní cibulku a další suroviny (viz Tip pod receptem). Experimentujte i s druhy zeleniny v samotném kimči nebo zkuste kimči kupované, dobré mívají v korejských obchodech nebo třeba u Živiny, kde si můžete kimči dopřát, i když nemáte rádi pálivé.

Kimči palačinka / placka Kimchijeon / Kimchi Buchimgae

Na 1 placku (1 až 2 porce) potřebujete:

  • 1 sklenička kimči (320 g)
  • ½ skleničky hladké mouky (80 g)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 vejce nebo trocha vody
  • 1 špetka soli
  • Olej na smažení (sezamový, řepkový, arašídový)

Na dip:

  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička sezamového oleje
  • Sezam a jarní cibulka na posypání

Postup

  1. Těsto připravte ideálně den, alespoň ovšem 30 minut předem, placky se podobně jako palačinky nebudou díky odležení trhat.
  2. Případnou šťávu z kimči sceďte do mísy a zeleninu na prkénku nasekejte na menší kousky (není to nutné, ale placka se pak bude lépe krájet). Spolu s moukou, najemno nakrájenou jarní cibulkou, vajíčkem (to lze vynechat) a špetkou soli přidejte do mísy ke šťávě. Prošlehejte, případně zřeďte trochou vody a nechte v lednici odležet.
  3. Veškeré těsto rozetřete v asi 1,5cm vrstvě na pánev, kde jste rozehřáli dostatečné množství oleje, já dávám řepkový v kombinaci s trochu voňavého sezamového. Druhá a jednodušší možnost je upéct více malých placiček. Pozvolna z obou stran opečte dozlatova, při otáčení velké placky si pomozte talířem, na který ji stáhněte a poté překlopte zpět do pánve.
  4. Kimči placku si namáčejte do dipu ze sójové omáčky, rýžového octa, vody a sezamového oleje.

Tip: Pšeničnou mouku můžete z poloviny nahradit škrobem nebo pohankovou moukou. Pokud máte kimči spíše jemnější, dochuťte těsto trochou chilli, čerstvým či sušeným zázvorem a česnekem nebo fermentovanou pastou gochujang. Přidat můžete také kousky vařeného, pečeného či uzeného masa.