Jen v málokteré domácnosti nevyvolá příprava palačinek nadšení. Vychutnejte si líné víkendové ráno s tenkými, jahodami a smetanovým tvarohem doplněnými palačinkami a uvidíte, že i propršený víkend doma bude mít najednou mnohem lepší atmosféru.

Jak na ty nejlepší palačinky, není žádná věda, stačí dobrý poměr těsta, jeho odležení (přípravou těsta večer navíc ušetříte čas ráno) a pak už jen trpělivost při smažení, během kterého palačinky takříkajíc mizí pod rukama.

Do palačinek můžete přidat i špetku moučkového cukru, ale mají pak tendenci se trochu připalovat, a navíc se připravíte o možnost naplnit je naslano. Ať už lahodnou masovou směsí doplněnou kysanou smetanou ve formě Hortobágyi húsos palacsinta, nebo po francouzsku šunkou, sýrem a vajíčkem, slaná verze palačinek si dost možná i u vás najde své příznivce.

Nejlepší palačinky s tvarohem a jahodami

Na 12 palačinek potřebujete:

  • 3 vejce
  • 1 špetka soli
  • 500 ml mléka
  • 250 g hladké nebo polohrubé mouky
  • Olej nebo ghí na potření pánve

Na náplň:

  • 1 tučný tvaroh (250 g)
  • 1 kysaná smetana (180 g)
  • 2 vanilkové cukry + případně další cukr dle chuti
  • 250 g čerstvých jahod
  • Jahodový džem

Postup

  1. Den předem prošlehejte metlou vejce se solí a postupně zapracujte mléko a mouku. Já dávám polohrubou, ale pokud vám zvyk velí jinak, dejte hladkou mouku, palačinky s ní fungují také.
  2. Těsto nechte do druhého dne nebo alespoň 30 minut v lednici odstát, díky tomu se palačinky nebudou trhat, i když je uděláte hodně tenké.
  3. Nepřilnavou pánev pokapejte trochou oleje nebo přepuštěného másla, dobře ji rozpalte, vlijte necelou naběračku těsta a pánví kružte tak, aby se dotenka rozprostřelo po celé pánvi. Když povrch zmatní a začnou se objevovat bublinky, palačinku obraťte a ještě chvilku pečte z druhé strany. První palačinka se zásadně trochu nepovede, proto ji rovnou snězte. Na další palačinky už stačí pánev tukem jen potřít pomocí papírové utěrky. Hotové palačinky odkládejte do tepla (třeba lehce vyhřáté trouby).
  4. Tvaroh prošlehejte s kysanou smetanou (skvělá je i šlehačka), vanilkovým cukrem a nasekanými jahodami. Dle zralosti jahod případně ještě doslaďte. Palačinky pak mažte tenkou vrstvou jahodové zavařeniny a pořádnou vrstvou tvarohu, dle chuti můžete ještě poprášit moučkovým cukrem.

Palačinky na ocelové pánvi: Pokud máte ocelovou pánev se silným dnem, palačinky dělejte na ní. Když ji správně vypálíte, budou krásně křupavé. Pánev stačí zahřát s několika lžícemi oleje do chvíle, kdy se olej zakouří, potom ji stáhnout z plamene, vytřít suchým ubrouskem a použít jako nepřilnavou pánev v receptu.