Ať už hledáte efektní předkrm na grilování, nebo snadnou chuťovku na večírek, kombinace krevet a pikantního španělského choriza vás bude bavit. Špízy máte během chvilky nachystané i opečené a suroviny na ně můžete mít doma i týdny.

Krevetové špízy jsou bezvadné i ve chvíli, kdy není do poslední chvíle jasné, jestli vyjde počasí na grilování, výborné jsou totiž i z pánve. Zašátrejte tedy v mrazáku po několika krevetách, vytáhněte chorizo nebo jinou kvalitní klobásu a nachystejte si jednoduché, ale lahodné pohoštění.

Krevetové špízy s chorizem a uzenou majonézou

Na 2 velké / 4 předkrmové porce potřebujete:

  • 16 tygřích krevet
  • 120 g choriza (vcelku)
  • Olivový olej
  • Chilli vločky (lze vynechat)
  • Uzená paprika
  • Sušený nebo čerstvý prolisovaný česnek
  • Sůl
  • Citron nebo limeta

Na majonézový dip:

  • 3 lžíce majonézy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžíce citronové nebo limetové šťávy
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Pokud máte krevety mrazené, nechte je povolit, pak je propláchněte vlažnou vodou a osušte papírovou utěrkou.
  2. V misce krevety pokapejte olejem a zlehka ochuťte chilli vločkami (pokud máte pálivé chorizo, nebudou třeba), uzenou paprikou, čerstvým či sušeným česnekem a trochou soli. Pořádně promíchejte, a jestli máte čas, nechte je 20 minut marinovat.
  3. Klobásu nakrájejte na kolečka stejně silná, jako jsou krevety, a společně napichujte na špejle či grilovací jehly. Pokládejte na horký gril nebo grilovací či klasickou pánev a pečte z každé strany asi 3 minuty.
  4. Podávejte se skrojky limety či citronu a majonézou ochucenou prolisovaným česnekem, uzenou paprikou a citrusovou šťávou.
Foto Jakub Jurdič