Gambas al ajillo neboli krevety na česneku je ultra jednoduchý a ultra lahodný španělský recept, který si nežádá víc než několik málo ingrediencí a následně pevný morál při odolávání česnekem a chilli ovoněnému oleji, který vysloveně volá po vytření čerstvou bagetou…

Horké krevety podávejte jako španělské tapas – doprostřed stolu, ať si každý dá, kolik chce (jen pozor, pokud máte krevety s ocásky, jejich počet vás na talíři bohužel vždy prozradí). Přidejte dobré víno, čerstvou bagetu, marinované olivy (stačí je večer předem smíchat s olivovým olejem a trochou sekaného rozmarýnu a česneku), sušenou šunku, sýry, hummus, muhammaru nebo šlehanou fetu, rychlou domácí paštiku, barevné kanapky či křupavé crostini, zkrátka dobroty, které máte rádi, a rádi se o ně s někým podělíte.

Česnekové krevety: gambas al ajillo

Na 2 tapas porce potřebujete:

  • 200 g vyloupaných nevařených krevet
  • 5 stroužků česneku
  • ½ lžičky chilli vloček
  • 10 lžic dobrého olivového oleje
  • ½ lžičky červené papriky
  • Sůl
  • Citronová šťáva, bílé víno nebo vinný ocet
  • Hladkolistá petržel

Postup

  1. Krevety očistěte a osušte papírovou utěrkou. Česnek nakrájejte na tenké plátky a spolu s chilli a olejem ho velice pozvolna zahřívejte. Jde o to, aby obojí pustilo do oleje chuť, ale česnek se nezačal připalovat a nezhořkl.
  2. Jakmile začne česnek lehounce zlátnout, zvyšte teplotu, přidejte krevety a krátce opékejte, až krevety zrůžovějí a případně budou mít i mírnou kůrčičku. Vmíchejte papriku, osolte a zlehka zakápněte citronem, vínem či vinným octem.
  3. Můžete posypat trochou sekané petržele. Podávejte se skrojky citronu a čerstvou bagetou, kterou si máčejte přímo do česnekového oleje.

Kolik oleje & jak velkou pánev: Krevety by měly být v oleji zcela ponořené, proto s ním nešetřete. Navíc dobrý oliváč ovoněný česnekem a chilli je zkrátka delikatesa, která vám dost možná bude chutnat skoro tak jako krevety samotné. Pokud chcete oleje použít spíše méně, vyberte co nejmenší pánvičku.