skip to main content

Křupavá večeře bez vaření: legendární salát Waldorf s kuřetem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Málokterý recept má přesně známou historii, ale u klasického waldorfského salátu známe dokonce přesný rok, autora i místo. Poprvé ho připravil v newyorském hotelu Waldorf Astoria tamní vrchní číšník Oscar Tschirky. Věříme, že takového Oscara by si přál zaměstnávat i mnohý dnešní restauratér. Protože kombinace řapíkatého celeru, kyselých zelených jablek Granny Smith, křupavých jader vlašských ořechů, hroznového vína a majonézového dresinku se stala legendou populární po celém světě. A ať už ho doplníte kuřecím masem, nebo necháte v původní podobě, rozhodně si pochutnáte. 

Na 2 porce potřebujete:

  • 140 g řapíkatého celeru
  • 140 g hroznového vína
  • 60 g jader vlašských ořechů
  • 150 g pečeného nebo vařeného kuřecího masa
  • 1 jablko Granny Smith
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 200 g majonézy
  • 1 lžičku dijonské hořčice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Reklama

Postup

  1. Řapíkatý celer nasekejte asi na půlcentimetrové kousky nebo tenké nudličky, větší kuličky hroznového vína nakrájejte na poloviny, menší můžete nechat celé. Jádra vlašských ořechů nasekejte nahrubo, stejně tak vařené či pečené kuřecí maso. Jablko zbavte jádřince, nakrájejte na tenké proužky a ihned ho pokapejte lžičkou citronové šťávy, aby nezhnědlo.
  2. Kvalitní majonézu smíchejte s dijonskou hořčicí, druhou lžičkou citronové šťávy, špetkou soli a čerstvě mletým pepřem. 
  3. Vše smíchejte a nechte salát vychladit v lednici.