Svátek milovníků křupavé kůžičky, zelí dvou barev, knedlíků a mastné pusy je tu. Blíží se totiž jedenáctého listopadu a to znamená, že si můžeme s radostí dát k obědu či k večeři tradiční, kalorickou a hlavně strašně chutnou svatomartinskou husu. Čas na rezervaci je právě teď, tak neváhejte.

A kam za ní vyrazit v Brně? Nebojte se drahých restaurací, kde vám jako předkrmy dají husí paštičky s cibulovou marmeládou nebo játra se škvarkovou drobenkou, ani menších bister, kde se střídá husa s kachnou. Pivo a hlavně svatomartinské víno samozřejmě k tomu. 

Vittorio

Mezi byznysmeny vyhlášená restaurace na Pekařské 4 pro vás má nachystané svatomartinské menu už od 7. listopadu. Před samotnou pomalu pečenou husí čtvrtkou, červeným zelím s povidly, bílým s jablky a karlovarským knedlíkem si můžete dát třeba husí kaldoun s morkovým knedlíčkem nebo paštiku s cibulovou marmeládou.

Císařský trhanec na závěr a Müller od rodinného vinařství Košut pak po celou dobu. Nebo si celou husu můžete objednat i domů.

Morgal

V kavárně umístěné v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí si pro vás tohle sváteční menu nachystali už od 5. listopadu. Zajít si tu na něj můžete na oběd i večeři. Místo husy tady ale svatomartinské víno doplní konfitované kachní stehno.

Lokál u Caipla

Českou klasiku najdete samozřejmě v české hospodě a tou Lokál rozhodně je. Od 11. listopadu tak pro vás mají až do vyprodání nachystanou poctivou husí hostinu se vším, co k tomu patří – s bramborovým i houskovým knedlíkem a s vínem i pivem.

Mikrofarma

Oblíbené řeznictví a bistro na Zelném trhu bude mít nachystané svatomartinské menu od čtvrtka. Husu s karamelizovanými jablky, bílým a červeným zelím a houskovým knedlíkem tady doplní jako předkrm husí rillettes, dýňové čatní a husí kaldoun s domácími nudlemi. Jejich závin s jablky a hruškami je pak dokonalým závěrem.

Pavillon

V jedné z nejkrásnějších restaurací v centru města pro vás bude husí zážitek nachystaný od 10. listopadu, a to pořádný. Uzené kachní prso se škvarkovou drobenkou, hrušky a zelná marmeláda jako předkrm. Husí játra a husí kaldoun nesmí chybět.

Hlavně ale čtvrtka výběrové husy pečené pomalu na devadesát stupňů. Dýňové, bílé a červené zelí spolu s bramborovými lokši, husím jusem a žemlovým knedlíkem se pak postarají o opravdovou svatomartinskou symfonii na talíři.

Kohout na víně

Dobrodružné husí menu pak budou mít nachystané i v restauraci, která je podle letošní soutěže Gourmet tou nejlepší v Brně. Přesná podoba menu je zatím tajná a odvíjí se od aktuálních surovin. Co rozhodně tajné není, že půjde o zážitkovou gastronomii, která vykouzlí předkrmy, husu se zelným pyré, nakládanými jablky a husím jusem. A to vše od 11. listopadu.