Tato božská kokosová polévka se šťavnatým kuřetem má jen jednu nevýhodu: snadno se může stát, že vám pak podobné jídlo v restauraci nebude chutnat. Když si totiž uvaříte z kvalitních surovin a zjistíte, že nejvíc času vám zabere opékání masa, brzy si domácí verzi vypilujete k takové dokonalosti, že ji málokdo pokoří.
Kari pastu, rybí omáčku a malé balení kokosového mléka mějte vždy doma, vydrží měsíce a pak už vám bude stačit dokoupit maso, bylinky a výhonky, abyste si kdykoli toto rychlé kari mohli dopřát. Šprti si do mrazáku vyrobí domácí kari pastu, polévka s ní bude ještě mnohem voňavější.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Proč se vyplatí koupit celé kuře
Tu nejlepší polévku bez debaty uvaříte ze silného vývaru. Ekonomičtější než kupovat hotový vývar a naporcovaná prsa je pořídit celé kuře, to jednoduše rozporcovat (návod, jak naporcovat kuře, najdete zde), ze skeletu a odřezků uvařit vývar a prsa použít do polévky. S kůží je navíc málokdy seženete, ale jsou mnohem chutnější a šťavnatější než suchá prsa bez kůže. Stehna pak upečte jako samostatné jídlo nebo uvařte se skeletem a z vývaru, který nepoužijete do polévky, uvařte kuře na paprice, kam maso oberete.
Rozhodně se také vždy vyplatí trochu si připlatit za kuře farmářské (fantastická pomalu rostoucí kuřata z farmy Druhaz mají třeba na Scuku nebo Rohlíku pod privátní značkou MASO!) a takto ho rozporcovat. Chutí a kvalitou je takové maso úplně jinde než levná kuřata z přecpaných velkochovů. O kvalitě života kuřat nemluvě.
Jednoduchý vývar = vždy lepší než kostky
I ten nejjednodušší vývar dodá vaší polévce mnohem lepší chuťové i výživové vlastnosti než kupovaný bujon, z kuřete tak navíc využijete opravdu vše a přitom vám nedá téměř žádnou práci. Skelet, křídla a odřezky stačí zalít vodou tak, aby bylo vše těsně ponořeno, a asi hodinu povařit. Ideální je samozřejmě nechat vývar táhnout pod bodem varu několik hodin (recept na poctivý kuřecí vývar máte připravený zde), ale ve všední dny výborně poslouží i tento super jednoduchý.
Dle stavu zásob přidejte ke kostem také kousek zázvoru a limetkový list nebo klasické polévkové koření (pár kuliček pepř, nové koření a bobkový list) a kousek očištěné cibule, mrkve a řapíkatého celeru. Hodí se i bulvový celer, rajčata, česnek nebo třeba kedlubna.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Jednoduchá kari kuřecí polévka s kokosovým mlékem a nudlemi
Na 2 velké porce potřebujete:
- 2 kuřecí či kachní prsa s kůží (viz výše)
- Sůl
- Rostlinný olej
- 2 lžíce kari pasty (zde červená)
- 200 ml kokosového mléka
- 500 ml kuřecího vývaru
- 1 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce limetové šťávy
K podávání:
- 2 porce asijských nudlí
- Koriandr
- Klíčky, výhonky
- Chilli
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič
Postup
- Kuřecí prsa s kůží a bez kosti ze všech stran dost osolte a na troše oleje pozvolna opékejte kůží dolů, dokud není krásně zlatavá. Poté maso otočte a pečte už jen kratší dobu z druhé strany, celkem to bude trvat 20 až 25 minut. Stáhněte z ohně a nechte přikryté ještě 5 až 10 minut odpočinout, aby z masa při krájení nevytekla všechna šťáva. Ostrým nožem pak nakrájejte na plátky. Pokud máte kachní prsa, připravte je dle tohoto receptu.
- Mezitím připravte polévku: kari pastu (množství upravte dle její pálivosti a vaší obliby pikantního) orestujte v hrnci na troše oleje, aby se rozvoněla. Zalijte kokosovým mlékem a vývarem, chvilku povařte, než se dopeče kuře, a poté vmíchejte arašídové máslo (nebo lžíci tmavého cukru), rybí omáčku (případně sójovku) a limetovou šťávu. Ochutnejte a dolaďte další rybí omáčkou nebo limetou.
- Dále dle návodu na obalu uvařte v osolené vodě nudle (125 g sušených asijských či 1 až 2 balení čerstvých, já použila ramen nudle).
- Do dvou misek rozdělte nudle, zalijte vývarem, obložte masem, klíčky a výhonky a posypejte koriandrem a dle chuti také čerstvým chilli.
Rychlejší verze: Pokud spěcháte, maso nakrájejte na kousky o velikosti sousta (nebo použijte kvalitní mleté), orestujte je na troše oleje dozlatova, přidejte kari pastu a pokračujte jako v receptu. Maso se povaří přímo v polévce.
Zdravější verze: Doorestujte i proužky papriky a mrkve, plátky žampionů, kolečka cukety nebo třeba zelené fazolky. Na závěr můžete vmíchat kukuřici, edamame nebo tenké proužky červené cibule. Pro výraznější chuť spolu s kari pastou přidejte nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor.
Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič