Tato božská kokosová polévka se šťavnatým kuřetem má jen jednu nevýhodu: snadno se může stát, že vám pak podobné jídlo v restauraci nebude chutnat. Když si totiž uvaříte z kvalitních surovin a zjistíte, že nejvíc času vám zabere opékání masa, brzy si domácí verzi vypilujete k takové dokonalosti, že ji málokdo pokoří.

Kari pastu, rybí omáčku a malé balení kokosového mléka mějte vždy doma, vydrží měsíce a pak už vám bude stačit dokoupit maso, bylinky a výhonky, abyste si kdykoli toto rychlé kari mohli dopřát. Šprti si do mrazáku vyrobí domácí kari pastu, polévka s ní bude ještě mnohem voňavější.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Proč se vyplatí koupit celé kuře

Tu nejlepší polévku bez debaty uvaříte ze silného vývaru. Ekonomičtější než kupovat hotový vývar a naporcovaná prsa je pořídit celé kuře, to jednoduše rozporcovat (návod, jak naporcovat kuře, najdete zde), ze skeletu a odřezků uvařit vývar a prsa použít do polévky. S kůží je navíc málokdy seženete, ale jsou mnohem chutnější a šťavnatější než suchá prsa bez kůže. Stehna pak upečte jako samostatné jídlo nebo uvařte se skeletem a z vývaru, který nepoužijete do polévky, uvařte kuře na paprice, kam maso oberete.

Rozhodně se také vždy vyplatí trochu si připlatit za kuře farmářské (fantastická pomalu rostoucí kuřata z farmy Druhaz mají třeba na Scuku nebo Rohlíku pod privátní značkou MASO!) a takto ho rozporcovat. Chutí a kvalitou je takové maso úplně jinde než levná kuřata z přecpaných velkochovů. O kvalitě života kuřat nemluvě.

Jednoduchý vývar = vždy lepší než kostky

I ten nejjednodušší vývar dodá vaší polévce mnohem lepší chuťové i výživové vlastnosti než kupovaný bujon, z kuřete tak navíc využijete opravdu vše a přitom vám nedá téměř žádnou práci. Skelet, křídla a odřezky stačí zalít vodou tak, aby bylo vše těsně ponořeno, a asi hodinu povařit. Ideální je samozřejmě nechat vývar táhnout pod bodem varu několik hodin (recept na poctivý kuřecí vývar máte připravený zde), ale ve všední dny výborně poslouží i tento super jednoduchý.

Dle stavu zásob přidejte ke kostem také kousek zázvoru a limetkový list nebo klasické polévkové koření (pár kuliček pepř, nové koření a bobkový list) a kousek očištěné cibule, mrkve a řapíkatého celeru. Hodí se i bulvový celer, rajčata, česnek nebo třeba kedlubna.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Jednoduchá kari kuřecí polévka s kokosovým mlékem a nudlemi

Na 2 velké porce potřebujete:

  • 2 kuřecí či kachní prsa s kůží (viz výše)
  • Sůl
  • Rostlinný olej
  • 2 lžíce kari pasty (zde červená)
  • 200 ml kokosového mléka
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce limetové šťávy

K podávání:

  • 2 porce asijských nudlí 
  • Koriandr
  • Klíčky, výhonky
  • Chilli
info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič

Postup

  1. Kuřecí prsa s kůží a bez kosti ze všech stran dost osolte a na troše oleje pozvolna opékejte kůží dolů, dokud není krásně zlatavá. Poté maso otočte a pečte už jen kratší dobu z druhé strany, celkem to bude trvat 20 až 25 minut. Stáhněte z ohně a nechte přikryté ještě 5 až 10 minut odpočinout, aby z masa při krájení nevytekla všechna šťáva. Ostrým nožem pak nakrájejte na plátky. Pokud máte kachní prsa, připravte je dle tohoto receptu.
  2. Mezitím připravte polévku: kari pastu (množství upravte dle její pálivosti a vaší obliby pikantního) orestujte v hrnci na troše oleje, aby se rozvoněla. Zalijte kokosovým mlékem a vývarem, chvilku povařte, než se dopeče kuře, a poté vmíchejte arašídové máslo (nebo lžíci tmavého cukru), rybí omáčku (případně sójovku) a limetovou šťávu. Ochutnejte a dolaďte další rybí omáčkou nebo limetou.
  3. Dále dle návodu na obalu uvařte v osolené vodě nudle (125 g sušených asijských či 1 až 2 balení čerstvých, já použila ramen nudle).
  4. Do dvou misek rozdělte nudle, zalijte vývarem, obložte masem, klíčky a výhonky a posypejte koriandrem a dle chuti také čerstvým chilli.

Rychlejší verze: Pokud spěcháte, maso nakrájejte na kousky o velikosti sousta (nebo použijte kvalitní mleté), orestujte je na troše oleje dozlatova, přidejte kari pastu a pokračujte jako v receptu. Maso se povaří přímo v polévce.

Zdravější verze: Doorestujte i proužky papriky a mrkve, plátky žampionů, kolečka cukety nebo třeba zelené fazolky. Na závěr můžete vmíchat kukuřici, edamame nebo tenké proužky červené cibule. Pro výraznější chuť spolu s kari pastou přidejte nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor.

info Foto Jakub Jurdič
Foto Jakub Jurdič