Šťavnatá kuřecí stehna s neodolatelnou šťávou v pekáčku se budou jíst sama. Kombinace rozmarýnu a citronu je krásně ovoní a ochutí. Pokud máte možnost, nechte maso v marinádě marinovat alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc. Aroma se pak v mase krásně proleží.

Pokud jste už vytáhli gril nebo disponujete kuchyňským grilem, můžete si kuře připravit i touto oblíbenou metodou. K masu se kromě bramborové kaše nebo pečené zeleniny hodí podávat dobré pečivo, kterým budete moct tu dokonalou šťávu bezostyšně vysát do poslední kapky.

Kuřecí stehna na citronu a rozmarýnu

Na 4 porce potřebujete:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • Nastrouhaná kůra z 1 malého citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička najemno nakrájeného rozmarýnu
  • Sůl & pepř
  • 2 stroužky česneku

Dále potřebujete:

  • 1 kg kuřecích stehen, rozdělené na vrchní a spodní (viz poznámka)
  • 1 citron
  • Několik snítek rozmarýnu

Postup:

  1. V míse promíchejte olej, citronovou kůru, med, rozmarýn, velkou špetku soli, čerstvě mletý pepř a případně i dva rozmačkané stroužky česneku. V marinádě obalte kuřecí stehna. Mísu zakryjte fólií, přendejte do lednice a maso nechte ideálně přes noc marinovat.
  2. Do zapékací mísy nalijte asi 1 dl vody. Do mísy vedle sebe vyrovnejte kuřecí stehna.
  3. Citron nakrájejte na plátky. Plátky rozprostřete mezi kusy masa a stejně tak snítky rozmarýnu.
  4. Vložte maso do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 50 až 60 minut doměkka.
  5. Kuřecí stehna podávejte například s hedvábnou bramborovou kaší, pečivem nebo drobnějšími druhy těstovin, jako je orzo či tarhoňa. Můžete doplnit různě upravenou zeleninou – dušenou, grilovanou nebo ve formě pyré namísto sacharidové přílohy.

Poznámka: Můžete péct i celá kuřecí stehna, ale rozdělená se propékají rychleji. Koupit můžete již naporcovaná horní a spodní stehna nebo se podívejte, jak naporcovat kuře doma. Jeden kilogram jsou asi 4 kusy spodních a 4 kusy vrchních stehen.