Jednotlivé části kuřete zkrátka potřebují naprosto odlišný způsob zpracování. Zatímco prsa stejně jako steaky vyžadují krátkou úpravu na vyšší teplotu, stehnům pro šťavnatý výsledek prospěje naopak teplota nižší a pečení delší. A skelet je pak vhodný především na silný kuřecí vývar. Kuře pečené vcelku může být s trochou snahy samozřejmě také dobré, nicméně vždy bude tak trochu kompromisem mezi těmito požadavky.

Argument, proč v takovém případě vůbec kupovat kuře celé, a ne jen jeho části, je velice pragmatický –⁠ cena. Jednotlivé kuřecí díly stojí v součtu víc než drůbež vcelku, a s ostrým nožem a trochou cviku vám rozbourání kuřete nezabere víc než 5 minut. Každé jeho části pak dopřejete právě takovou úpravu, jakou si zaslouží. Zde pak najdete 3 vzorové recepty, které uvaříte z jednoho kuřete. Že se tak vyhnete i plýtvání masem, jelikož zužitkujete naprosto všechno, už bude jen pomyslnou třešinkou na dortu. Kuře vybírejte z ověřeného chovu a pokuste se vyhnout velkodrůbežárnám, kde trpí kuřata i zaměstnanci – raději si maso dopřejte méně často, ale kvalitní.

Jak naporcovat kuře

Potřebujete:

  • 1 kuře z etického chovu

Postup

Dobře si nabruste menší nůž. Kuře nemyjte, pokud by opravdu bylo kontaminované, bakterie byste tak akorát roznesli po celé kuchyni. Položte ho prsy nahoru a částečně odřízněte první stehno v rýze mezi ním a trupem.

Pak prokřupněte a tím uvolněte kyčelní kloub a stehno snadno dořízněte.

Stejně postupujte u druhého stehna a křídel, která je také třeba před finálním odříznutím vykloubit.

Z křídel odřízněte poslední článek, který spolu se skeletem použijte do vývaru, při pečení by se akorát připálil.

Nakonec veďte řez těsně podél hrudní kosti. Druhou rukou si maso odtahujte do strany a postupnými řezy uvolňujte prso. Stejně postupujte u druhého prsíčka.

Stehna a křídla máte připravená na pečení, skelet, konce křídel a veškeré další odřezky do vývaru a prsa k minutkové úpravě. Pokud už víte, co budete vařit, rovnou prsa nakrájejte na nudličky, okořeňte a nechte marinovat do doby vaření. Druhá možnost je kteroukoli z částí zamrazit. Pokud vaříte pro více než 3 osoby, počet kuřat navyšte. Prkénko, nůž a ruce nyní pečlivě omyjte horkou vodou a saponátem.