Mangové kuře si nemusíte vychutnat pouze ve vaší oblíbené indické restauraci, jednoduše si ho připravíte i u sebe doma. Je extrémně krémové, plné koření a s příjemnou sladko-slanou pikantní chutí.

Recept původně pochází z jižní Indie, ale stejně jako většinu jiných indických pokrmů, i kuře s mangovou omáčkou naleznete v nespočtu obměn používajících mango v různých variantách, včetně té kompotované, či dokonce v podobě mangového džusu. Mně se nejvíce osvědčilo mango čerstvé, které má ideální chuť i konzistenci. Vybírejte zcela zralé a měkké kusy, protože jen ty zajistí tu správnou chuť.

Mango chicken: indické kuře s kokovým mlékem a mangem

Na 4 porce potřebujete:

  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 malou cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • kus zázvoru (velký jako palec)
  • 700 g zralého manga
  • 1,5 lžíce koření garam masala
  • 1,5 lžíce kari
  • 1,5 lžičky mleté kurkumy
  • 1 malou chilli papričku
  • sůl & pepř
  • 300 g vody či kuřecího vývaru
  • 300 g kokosového mléka

Na kuře a marinádu:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 3 lžíce kokosového mléka
  • 1 lžičku koření garam masala
  • 1 lžičku kari
  • 1 lžičku mleté kurkumy
  • sůl & pepř

Postup

  1. Začněte s přípravou kuřete a marinády. Kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na větší kousky. V uzavíratelné misce smíchejte kokosové mléko, koření, sůl a pepř, přidejte kuře a promíchejte. Takto připravené kuře nechte v uzavřené krabičce odležet v lednici alespoň 8 hodin.
  2. Před samotným vařením nakrájejte cibuli, česnek a zázvor nadrobno. Mango oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Ve velkém hrnci rozpalte olej a orestujte na něm ze všech stran pokrájená kuřecí prsa. Opečené maso vyndejte z hrnce, není potřeba, aby bylo kompletně propečené, bude se dále vařit v omáčce.
  3. Do hrnce nasypte cibuli (v případě potřeby přidejte trochu oleje) a za občasného míchání nechte zesklovatět. Přidejte česnek a zázvor a opékejte pár minut dozlatova. Do hrnce přisypte koření a pokrájenou chilli papričku a za stálého míchání minutu opékejte, aby se koření rozvonělo. Nyní přidejte pokrájené mango, osolte, opepřete a zprudka za občasného míchání opékejte zhruba 10 minut, dokud mango kompletně nezměkne, dejte však pozor, aby se nepřipálilo. Pak přilijte vývar či vodu, přiveďte k varu a vařte 5 minut.
  4. Směs přelijte do mixéru a rozmixujte na hladkou žlutou omáčku. Přelijte zpět do hrnce, přidejte orestované kuřecí maso a bez pokličky mírně vařte dalších 30 minut, omáčka by měla zhoustnout, pokud je stále tekutá, vařte ji ještě déle.
  5. Na závěr přilijte kokosové mléko a další minutu provařte. Ochutnejte, případně dochuťte dalším kořením, solí či pepřem. Podávejte s rýží a čerstvým koriandrem, můžete přidat i kousek chilli papričky.