Natírat horkou kukuřici majonézou zní trochu šíleně, ale dejte této mexické pochoutce šanci! Lahodné grilované klasy jsou s ní ještě lepší než s máslem a lehké aroma limetky, česneku a chilli vám navodí tu správnou atmosféru rozpálené Ameriky.

Že pomalé opékání dodá kukuřici zcela novou chuťovou dimenzi, si můžete ověřit i v receptu na hustý kukuřičný chowder se slaninou nebo geniální kukuřičný salát se sýrem.

Čím nahradit chipotle: Uzené papričky chipotle nejsou většinou nijak výrazně pálivé, ale dávají jídlům skvělé kouřové aroma, takže se hodí i v momentě, kdy kukuřice negrilujete, ale pouze vaříte nebo opékáte na pánvi. Nahradit je nicméně můžete alespoň kombinací uzené papriky nebo uzené soli a klasickým chilli, například jalapeño.

Čerstvá nebo předvařená kukuřice: Mimo sezonu klidně použijte předvařené vakuované klasy, jen pak vynechejte krok s vařením kukuřice.

Lehčí & rychlejší verze: Polovinu majonézy nahraďte kysanou smetanou, a pokud se vám nechce rozpalovat gril ani vytahovat grilovací pánev, klasy vařte o něco déle a majonézovou směsí je potírejte rovnou po uvaření, lahodné budou tak jako tak.

mexicka grilovana kukurice elote

Elote: mexická grilovaná kukuřice se sýrem

Potřebujete:

  • 6 kukuřičných klasů
  • Sůl & pepř
  • 6 lžic majonézy
  • 1 hrst čerstvého koriandru + k podávání
  • 1 až 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • Uzené chilli chipotle
  • 1 hrst sýru (Cotija, feta, pecorino, balkán nebo parmezán)
mexicka grilovana kukurice elote

Postup

  1. Kukuřici oloupejte, klasy vložte do dost osolené vroucí vody a vařte asi 15 minut doměkka. Pokud jste si kukuřici „vypůjčili“ na poli, může to trvat i dvě hodiny, jelikož se jedná o jiný druh (a karma v tomto případě také hraje roli).
  2. Mezitím ochuťte majonézu půl lžičkou soli a čerstvě mletého pepře, nasekaným koriandrem (včetně stonků), prolisovaným česnekem, limetkovou šťávou a uzeným chilli či uzenou paprikou dle chuti.
  3. Kukuřice osušte a ze všech stran nasucho opečte na grilovací pánvi nebo venkovním či stolním grilu. Celkově to bude při pozvolném otáčení trvat asi 15 minut.
  4. Ihned po opečení kukuřice silikonovým štětcem hojně potřete majonézovou směsí a posypejte nebo obalte v nastrouhaném sýru, dalším nasekaném koriandru a čerstvém či sušeném chilli.