Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Jak jinak odstartovat výzvu Veganuary (ano, správně tušíte kombinaci slov vegan a January), kterou již několik let organizuje britská nezisková organizace, než hřejivým receptem, který má svůj původ právě v Británii? Nechceme nikoho tlačit ke změně stravovacích návyků, ale jen ukázat, že i ve veganském způsobu stravování si můžete skvěle pochutnat. Nově vám proto vedle Pondělí bez masa jednou týdně nabídneme rovněž veganské recepty. Jako inspiraci, jak si poradit s rostlinným vařením, jak některá jídla odlehčit nebo zkrátka udělat trochu jinak, avšak vždy za podmínky, že budou stále chutnat skvěle!
Takový crumble vás o tom jistě přesvědčí. Postačí spojit výborné ingredience a během chvíle vykouzlíte voňavý, lahodně křupavý dezert. Pojítkem drobenky je kokosový olej, který jí dodává jemnou chuť i vůni. Crumble je velmi jednoduchý a tvárný dezert, do kterého můžete vložit to nejlepší, co máte rádi. V zimních měsících vás příjemně zahřeje a můžete s ním bezvadně odstartovat svůj den už během snídaně.
Na velkou formu o průměru 28 cm a 4 malé formy o průměru 10 cm potřebujete:
- 3 zelené hrušky
- 1 nashi hrušku
- 3 fíky + 1 na ozdobu
- 10 g skořicového cukru
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce kokosového likéru
- 70 g pekanů
- 30 g kokosových chipsů
- 30 vypeckovaných kompotovaných višní
Na drobenku:
- 100 g ovesných vloček
- 50 g vlašských ořechů
- 150 g hladké špaldové celozrnné mouky
- 80 g tmavého třtinového cukru
- 100 g kokosového oleje + na vymazání forem
K podávání:
Postup
- Pro přípravu crumble si připravte jakoukoli formu na koláč nebo zapékací mísu, kterou máte k dispozici. My jsme zvolili koláčovou formu o průměru 28 cm a zároveň 4 menší formy o průměru 10 cm, které poslouží jako jednotlivé porce.
- Formy vymažte kokosovým olejem a připravte si náplň. Hrušky, včetně nashi, umyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Fíky očistěte, nakrájejte na menší kousky a dejte do větší mísy k hruškám. Přidejte skořicový cukr, javorový sirup, kokosový likér, pekanové ořechy a kokosové chipsy. Vše promíchejte a přendejte do jednotlivých forem. Rozdělte do nich rovněž vypeckované kompotované višně.
- Poloviční množství (50 g) ovesných vloček s vlašskými ořechy rozmixujte v mixéru nahrubo. Směs dejte do mísy, přidejte zbývající vločky, mouku a tmavý třtinový cukr. Vše promíchejte, přidejte kokosový olej a znovu, nejlépe v rukách, propracujte. Vznikne vám směs podobná drobence.
- Ovocnou směsí naplněné formy posypte bohatě drobenkou. Směs neutiskujte, jen ji na ovoce s ořechy jemně rozmístěte. Všechny nachystané formy vložte na mělký plech a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte přibližně 30 minut, dokud nebude drobenka pěkně propečená a příjemně křupavá. Podávejte jako teplou snídani s kokosovým vegangurtem. Crumble chutná stejně skvěle i po vychladnutí, můžete ho podávat také jako dezert a ozdobit nakrájeným fíkem.