skip to main content

Pondělí bez masa: rychlá & zahřívací kimči polévka s chilli a zázvorem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Hotovou ji máte do půl hodiny, je bez masa (resp. rovnou veganská, pokud použijete kimči bez krevetové pasty), a přitom vás příjemně zahřeje i zasytí. Miska horké kouřící kimči polévky je do podzimních dnů jako dělaná, a ještě do ní spotřebujete i řekněme zkušenější kimči – ostatně kdo jednou za rok v návalu tvoření připraví deset sklenic a pak už se na ně chodí jen smutně dívat, ví, o čem mluví.

Na 2 velké porce potřebujete:

  • 2 lžíce oleje (sezamový, arašídový, řepkový)
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 až 2 lžíce gochujang (nebo alespoň chilli papričky)
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 hrnek veganského kimči
  • 2 lžíce sójové omáčky

K podávání:

  • Tofu (ideálně extra firm)
  • Nudle (udon, rýžové, soba)
  • Houby (enoki, shimeji, shiitake, hlíva)
  • Sezam
  • Chilli dle chuti
Reklama

Postup

  1. Kousek jarní cibulky nechte stranou na posypání, zbytek nasekejte a asi 4 minuty spolu s nasekaným česnekem a zázvorem na oleji restujte. Vmíchejte korejskou pastu gochujang (nebo alespoň sekané čerstvé či sušené chilli) a vývar a 15 minut povařte.
  2. Mezitím dle návodu na obalu uvařte nudle a pokrájejte kimči a tofu.
  3. Přidejte pokrájené kimči i se šťávou, sójovku, plátky nebo kostky tofu, nudle a houby dle chuti (enoki houbičkám stačí chvíle, ale hlívu přidejte už spolu s vývarem) a vše společně prohřejte.
  4. Dochuťte další sójovou omáčkou, solí nebo gochujang a podávejte posypané odloženou jarní cibulkou, sezamem, a případně dalším chilli.

Jak dodat chuť tofu: Tofu bude mnohem lepší, když ho nejprve opečete. Osušte ho, pokrájejte na kostičky a na plechu vyloženém pečicím papírem promíchejte s trochou sezamového nebo jiného oleje, sójovou omáčkou a Srirachou. Při 200 °C ho pak 15 až 20 minut pečte dokřupava, během pečení jednou zamíchejte a na závěr promíchejte se sezamem. Pečené tofu je výborné i do poke bowls nebo sushi sendvičů.

Kimči „zelňačka“: Do polévky můžete kromě přezrálého kimči parádně spotřebovat i zbytky hlávkového nebo pekingského zelí – jednoduše ho spolu s jarní či klasickou cibulí orestujte na začátku vaření a poté postupujte jako v receptu. Pokud se nevyhýbáte uzeninám, nebojte se je do polévky přidat také – je to překvapivě dobré.

Další zelenina: Spolu s cibulkou orestujte i proužky mrkve nebo během vaření přidejte bok choy, brokolici či špenát. Jen vždy přidávejte podle toho, kolik času zelenina ke změknutí potřebuje.