Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Friands jsou lehounké mandlové koláčky, které jsou díky našlehaným bílkům úžasně vláčné. Oblíbenost tohoto dezertu doputovala z Francie až do Austrálie a na Nový Zéland, kde se s nimi setkáte nejčastěji. Tradičně se pečou v malých oválných či hranatých formách, ale poslouží vám i klasické muffinové. 

Panela neboli ztuhlá šťáva z cukrové třtiny obsahuje také melasu (zdroj mnoha prospěšných látek), která jí dodává báječnou karamelovou chuť i barvu. To se ve výsledku příjemně podepíše na ovoci, které s panelou promícháte. Ovoce do koláčků volte podle sezony, na podzim si skvěle pochutnáte právě na kombinaci švestek s fíky, v létě to můžou být třeba čerstvé jahody nebo třešně.

Na 12 kousků potřebujete:

  • 180 g másla + na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
  • 8 až 10 švestek (dle velikosti)
  • 4 fíky
  • 25 g panely
  • 1 vanilkový lusk
  • 180 g moučkového cukru
  • 130 g mletých mandlí
  • 1 lžička nového mletého koření
  • 50 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 6 vaječných bílků

Postup

  1. Formu na muffiny vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Švestky a fíky očistěte a nakrájejte na měsíčky. Dejte je do mísy a posypejte panelou, promíchejte a nechte prozatím stranou. 
  2. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a pomocí tupé strany nože zrníčka seškrábněte. Dřeň smíchejte s prosátým moučkovým cukrem, mletými mandlemi, novým kořením, moukou a špetkou soli.
  3. V rendlíku rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. Mezitím vyšlehejte bílky, dokud nebudou bělavé a pěnivé. Rozpuštěné máslo a sníh opatrně vmíchejte k sypké směsi.
  4. Těsto rozdělte pomocí lžíce do muffinové formy. Každou přihrádku naplňte přibližně ze ¾, což vyjde na cca 2 až 3 lžíce těsta. Zřejmě vám ještě trochu těsta zbude, naplňte jím v tom případě nějakou další formičku (mně vyšlo ještě o dva kousky navíc). 
  5. Každý muffin naplňte několika kousky nakrájeného ovoce (počítejte s tím, že se jich pár při pečení propadne níže do těsta). Vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte přibližně 20 až 22 minut, dokud nezvýší svůj objem a nezezlátnou.
  6. Po vytažení z trouby nechte koláčky ještě asi 10 minut odpočinout. Pak tenkým nožem oddělte těsto od okrajů formy a pomocí lopatky na dort opatrně vyjměte ven. Vyskládejte na mřížku a před konzumací je nechte úplně vychladnout.