Lassi je typický indický nápoj podporující trávení, zklidňující žaludek i mysl. V horkých dnech příjemně ochladí organismus – ne nadarmo je právě v Indii nepostradatelným nápojem vyprahlých dní. V zimním období zase poslouží jako výživná svačina, která vám dodá energii i vitaminy.
Klasické lassi obsahuje pouze jogurt, sůl a případně trochu vody na zředění. K základnímu receptu se pak přidávají různé druhy ovoce – mezi oblíbené patří právě mango, avokádo nebo banán.
Při výrobě mango lassi si bohatě vystačíte s vyzrálým mangem, jogurtem kyselejší chuti a solí, která lassi příjemně zvýrazní. V různých částech Indie se nápoj navíc přislazuje cukrem či medem nebo se obohacuje o koření – kurkumu, římský kmín, skořici či šafrán.
Mango lassi – mangové lasí
Na 2 až 4 sklenky potřebujete:
- 2 větší manga (asi 450 g dužiny)
- 330 g bílého jogurtu (min. 3,5 % tuku)
- ½ až 1 lžička soli
K podávání:
- Mletý kardamom
- Sušené květy
Postup
- Mango oloupejte a okrájejte od pecky na menší kousky. Dužinu dejte do výkonného mixéru a rozmixujte na vysoké úrovni dohladka.
- Přidejte jogurt a společně promixujte. Příliš husté lassi můžete naředit trochou plnotučného mléka, případně vody.
- Vmíchejte sůl a ještě krátce zapulzujte. V případě opravdu zralého manga není třeba lassi doslazovat, jeho chuť naopak zvýrazní ona přidaná sůl.
- Mangové lassi podávejte vychlazené, případně s několika kostkami ledu. Posypejte lehce mletým kardamomem a sušenými květy pro zpestření chuti i vizuální stránky.
Tipy a triky
- Nejlepších výsledků dosáhnete použitím opravdu zralého manga. Poznáte ho podle výrazné vůně, měkkosti a vytékající šťávičky ze stopky.
- Existuje nespočet druhů manga. U nás se setkáte převážně s červenozeleným mangem odrůdy Kent. V některých asijských potravinách nebo na tržnicích možná narazíte i na sladkou odrůdu Honey. Ať už seženete mango jakékoli, nechte ho vždy plně dozrát, než ho proměníte v lassi.
- Oloupané mango si můžete nakrájet na kostičky a zamrazit. Jakmile dostanete chuť na lassi, stačí jej rozmixovat s jogurtem, špetkou soli a budete jej mít zároveň příjemně vychlazené.
- Přijde vám lassi příliš husté? Přidejte na zředění trochu plnotučného mléka, případně vody (avšak mléko zachová plnější chuť). Nebo vmixujte několik kostek ledu.
- Pro veganskou verzi lassi použijte rostlinnou alternativu jogurtu (sójový, ovesný, mandlový, kokosový), případně i mléka (pokud budete přidávat). V případě doslazování použijte místo medu javorový sirup.