Není dezert jako dezert. Tento lahodný kousek vás svými chutěmi přenese do Thajského království. Řeč je o sladké lepkavé rýži s úžasně výraznou chutí, kterou jí dodává sladko-slaný kokosový sirup. Chuťová extáze pak přichází v momentě, kdy se spojí se sladce vyzrálým mangem a přelije jemnou kokosovou omáčkou.

Sticky rice je oblíbená především v jižní a jihovýchodní Asii, kde se rovněž pěstují hlavní ingredience, ze kterých se skládá. Dobrá zpráva je, že tyto lze sehnat i u nás, a tak vám nabízíme už „jen“ nejhlavnější přísadu – recept, díky kterému si na lepkavé rýži s mangem zajisté skvěle pochutnáte.

Lepkavou rýži můžete připravit ve světlé i tmavé variantě. Podává se klasicky s mangem, ale třeba ananas nebo papája budou taky fajn společníci. Rýži pak příjemně dozdobí kokosové chipsy, nasekané pistácie i sezamová semínka.

Black sticky rice with mango: černá lepkavá rýže s kokosem

Na 4 porce potřebujete:

  • 200 g černé lepkavé rýže 
  • 320 ml kvalitního kokosového mléka (Wild & Coco, Chaokoh, Aroy-D)
  • 40 g kokosového cukru
  • ½ lžičky mořské soli (asi 4 g)
  • 1 velké opravdu zralé mango

Na kokosovou omáčku:

  • ½ lžičky rýžové mouky
  • 200 ml kokosového mléka
  • 20 g světlého třtinového cukru (příp. palmového)
  • ¼ lžičky mořské soli (cca 2 g)

Na dohotovení:

  • Černá a bílá sezamová semínka
  • Kokosové chipsy se slupkou
  • Pistácie

Postup

  1. Důkladně a několikrát (alespoň pětkrát) vyperte rýži ve studené vodě – začne se z ní uvolňovat přebytečný škrob. Dejte ji do velké mísy, zalijte větším množstvím vody a nechte namáčet minimálně 4 hodiny, ideálně 8 hodin nebo celou noc. Odmočenou rýži přeceďte, propláchněte studenou vodou a nechte vykapat v cedníku.
  2. Do velkého hrnce nalijte vodu. Nad ní umístěte pařáček, cedník či síto vystlané tenkým plátýnkem, gázou nebo jemným hadříkem. Doprostřed vložte okapanou rýži a lehce přes ní plátýnko ze všech stran přehněte. Okolo rýže by měl zůstat dostatek volného prostoru pro cirkulaci páry (aby se rýže udělala rovnoměrně).
  3. Zkontrolujte, že se voda v hrnci nedotýká spodní části pařáčku, avšak je jí dostatečné množství na to, aby se předčasně neodpařila. Hrnec přiklopte a vodu přiveďte k varu, poté stáhněte na střední plamen a rýži nechte 30 minut napařovat.
  4. Připravte si kokosový sirup. V hrnci zahřejte kokosové mléko, vmíchejte k němu kokosový cukr a sůl a nechte rozpustit (pokud byste připravovali bílou sticky rice, použijte světlejší variantu cukru). Ochutnejte a případně doslaďte či lehce přisolte. Výsledkem by měla být výrazná sladko-slaná chuť kokosového sirupu.
  5. Napařenou černou rýži vmíchejte k hotovému kokosovému sirupu. Přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Pak teplotu stáhněte na nižší plamen. Nechte asi dvacet minut probublávat, dokud směs nezhoustne. Občas ji promíchejte. Výsledkem bude tmavě fialová rýže, která vsákla veškerou tekutinu a získala lepivější konzistenci – nyní bude při servírování držet pěkně pohromadě.
  6. Připravte si kokosovou omáčku. Rýžovou mouku dejte do misky a přilijte k ní asi 80 ml kokosového mléka. Metličkou rozmíchejte na hustší kašičku bez žmolků. Zbývající část mléka s cukrem a solí přiveďte k varu. Zahustěte rýžovou směsí, snižte plamen a nechte lehce zhoustnout.
  7. Rýži naneste pomocí tvarovací nádobky či obyčejné lžíce na talíř nebo do misky. Oloupané mango nakrájené na tenké plátky rozprostřete kolem nebo vedle kopečku servírované rýže. Ozdobte ji sezamovými semínky, kokosovými lupínky a nahrubo nasekanými pistáciemi. Kokosovou omáčku nalijte do menší misky nebo přímo na rýži. Mango sticky rice servírujte ideálně hned zatepla. Tak totiž chutná nejlépe!

Bílá rýže: Bílá sticky rice je lepkavější než její černá varianta. Po napaření ji tedy stačí smíchat s připraveným sirupem (už není třeba ji v sirupu vařit), přikrýt a nechat společně asi 15 minut vstřebat veškerou tekutinu. Pak už ji, stejně jako černou, podávejte s mangem, posypejte vybranými semínky či ořechy a přelijte kokosovou omáčkou.