Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Že dokáže už malý kousek čokolády zvednout náladu, je známá věc, o které jste se určitě sami mnohdy přesvědčili. Co potom dokáže kus koláče plný čokoládové náplně, si možná představit dovedete. Nezůstávejte ale jen u představ a pusťte se do jeho přípravy na vlastní kůži. I samotné pečení totiž zlepšuje náladu. Při přípravě koláče budete potřebovat jistou dávku pozornosti, trpělivosti a přesnosti, čímž tak spolehlivě odsunete jakékoliv problémy v mysli stranou. A protože krém vyžaduje určitý čas na vychladnutí, uvedená receptura s jeho množstvím nešetří. Můžete si tak trochu radosti nadávkovat ještě dřív, než jím koláč naplníte.
Křehký koláč s čokoládovou ganache (forma o velikosti 30×10 cm)
Náplň:
- 500 ml 30% smetany
- 100 g kakaa
- 130 g cukru
- Vanilkový lusk
- 250 g 70% čokolády
Korpus:
- 180 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- Špetka soli
- 90 g másla
- 2 lžíce studené vody
Navíc:
- 250 g dobré malinové zavařeniny
- 1 plátek želatiny
Na ozdobení:
- Tmavá a bílá čokoláda
- Lyofilizované maliny
- Čerstvé maliny
Postup
- Den předem uvařte krém. Smetanu nalijte do hrnce. Vsypte kakao a cukr a metlou promíchejte. Za občasného míchání přiveďte k varu. Vařte několik sekund, poté odstavte. Do směsi vmíchejte semínka vanilky a nadrobno nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda nerozplyne. Zchladlý krém uložte do lednice.
- Mouku smíchejte s moučkovým cukrem a špetkou soli. Do sypké směsi co nejrychleji zapracujte na kostičky pokrájené máslo. Když vznikne směs připomínající sušší drobenku, začněte zapracovávat vejce a vodu. Zpracované těsto zabalte do fólie a nechte v lednici dvě hodiny odležet.
- Těsto vyválejte na plát (silný asi 2 mm) a vyložte jím hranatou formu (30×10 cm), případně kulatou formu (o průměru 23 cm). Dno několikrát propíchněte vidličkou a důkladně vyložte alobalem. Buďte velice pečliví – co zde zanedbáte, pak už nenapravíte. Je třeba alobalem důkladně obrýsovat hrany, aby se při pečení nezdeformovaly a korpus se „nesesunul“. Stejně důkladně vysypejte vyloženou formu luštěninami až po okraj. Lehce dlaněmi zmáčkněte.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte takto přikryté 20 minut. Korpus vyndejte z trouby a odstraňte alobal s luštěninami. Ztlumte na 160 °C a pečte dalších 10 až 15 minut dozlatova. Po upečení nechte zchladnout.
- Želatinu nechte 10 minut nabobtnat ve studené vodě. Džem zahřejte, aby byl horký, ne však vroucí. Vložte do něj vymačkanou želatinu a rozmíchejte. Džem rozlijte na dno korpusu a rovnoměrně rozetřete. Nechte zchladnout.
- Čokoládový krém nechte při pokojové teplotě 15 až 30 minut povolit. Je poměrně hutný, bude se vám s ním o něco lépe pracovat. Poté vyšlehejte – ideálně ručním šlehačem (lze s ním lépe manipulovat než s robotem, a tak se krém prošlehá rovnoměrně). Šlehání půjde zpočátku trochu ztěžka. Po několika minutách krém zesvětlá, bude sametový a získá krémovitou konzistenci.
- Krémem naplňte zdobicí sáček s řezanou špičkou a nastříkejte jej na koláč. Ozdobte čokoládou nasekanou nadrobno, prachem ze sušených malin a čerstvými malinami. Skladujte v lednici.