skip to main content

Černý sezam, bílá čokoláda & zelený čaj. Křehký koláč pro ty, kteří jedí i očima

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Vaření s matchou je zábavné, protože jídlům (resp. především dezertům) dodá nejen lehkou příchuť zeleného čaje, ale také efektní zelenkavou barvu. Obdobně funguje černý sezam, který je chuťově méně výrazný než ten světlý, ale po vizuální stránce mnohem zajímavější (odtud asi moje obsese jím sypat téměř vše jedlé). Obojí doplňte černým kakaem a bílou čokoládou a vysmějte se všem, kdo tvrdí, že s jídlem se nehraje!

Na korpus o průměru 27 cm nebo 9 tartaletek potřebujete:

  • 50 g černého sezamu (+ další na posypání)
  • 2 lžíce vody
  • 220 g hladké mouky
  • 30 g černého kakaa
  • 80 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 125 g másla
  • 3 lžíce vody
Reklama

Na náplň:

  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 60 ml plnotučného mléka
  • 200 g bílé čokolády
  • 3 vejce
  • 40 g moučkového cukru
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli
  • 4,5 g matcha prášku (+ další 1,5 g na posypání)

Postup

  1. Sezam za občasného míchání nasucho na pánvi lehce opražte – stačí, aby lehounce zavoněl a byl horký, bude pak mít lepší chuť a půjde snadněji mixovat. Přesuňte ho do výkonného mixéru a rozmixujte. Zřeďte dvěma lžícemi vody a domixujte na hladkou pastu, čas od času stěrkou shrňte hmotu ze stěn nádoby.
  2. Sezamovou pastu a všechny ostatní suroviny na těsto rozmixujte nebo rychle propracujte rukama. Kdyby se těsto příliš drolilo, přidejte trochu vody. Těsto natlačte do koláčové formy (nejlépe s odnímatelným dnem) nebo cca devíti formiček na tartaletky a dejte alespoň na hodinu do lednice.
  3. Dno těsta propíchejte vidličkou, překryjte kolečkem z pečicího papíru (to u tartaletek není nutné), zatižte fazolemi a při 180 °C 20 minut předpékejte. Poté odstraňte fazole a papír.
  4. Mezitím si připravte náplň: smetanu a mléko přiveďte na plotně či v mikrovlnné troubě k varu, stáhněte, vmíchejte dílky čokolády a za občasného míchání ji nechte rozpustit. Vajíčka prošlehejte s cukrem, škrobem, vanilkou, solí a matcha práškem. Těsně předtím, než vyndáte korpus z trouby, obě tekutiny metlou smíchejte. Krém pak nalijte na těsto, teplotu v troubě snižte na 150 °C a pečte dalších asi 20 minut, poté troubu otevřete a koláč v ní nechte dochladnout.
  5. Nejlépe se krájí, když ho necháte přes noc v lednici zatuhnout. Před podáváním posypejte další matchou a sezamem.

Křehký koláč s bílou čokoládou, ale bez matchy: Pokud vám zelený čaj nechutná nebo ho kvůli pečení nechcete shánět, koláč si jednoduše upečte bez něj. Náplň z bílé čokolády ochuťte drceným lyofilizovaným ovocem, kávou, pistáciovou pastou nebo třeba skořicí a mletým mákem (v tom případě se ovšem připravte na šedo-černou kombinaci).