skip to main content

Dort temný jako noc. Torta nera s opilými švestkami a pekany vám ovšem díky „troše“ čokolády den naopak prozáří

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Ač se to nemusí na první pohled zdát, torta nera patří mezi méně sladké dezerty (kalorické tabulky přesto raději rozvádět nebudeme). V tomto dortu temném jako noc je pořádná porce čokolády, kterou zjemňují sušené švestky. Pekanové ořechy dodají dortu zase na křupavosti. Zkuste švestky namočit přes noc místo vody do brandy a výsledná chuť bude mít docela jiný říz!

Na dortovou formu o průměru 24 cm potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce ledové vody
  • máslo na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání

Na náplň:

  • 500 ml 31% smetany ke šlehání
  • 80 g másla
  • 70 g krupicového cukru
  • 300 g kvalitní tmavé 70% čokolády 
  • 5 žloutků
  • 200 g vypeckovaných sušených švestek
  • 70 g pekanových ořechů
  • kakao na posypání
Reklama

Postup

  1. Ve větší míse smíchejte mouku se solí a přidejte změklé máslo nakrájené na menší kousky. Pomocí rukou máslo důkladně zapracujte do mouky, pak přidejte rozšlehané vejce a nakonec vodu. Vypracujte hladké pevné těsto, udělejte z něj vyšší placku, zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici. 
  2. Spodek dortové formy vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry na velkou placku tak, aby po vložení do formy dosahovalo až k jejímu vrchnímu okraji. Těsto ve formě urovnejte a k okrajům pečlivě přimáčkněte. Dno propíchejte několikrát vidličkou, položte na něj kolečko pečicího papíru, zatěžkejte fazolemi a dejte do trouby rozehřáté na 180 °C. Korpus pečte 15 minut a začněte s přípravou náplně.
  3. Nad horkou lázní rozehřejte smetanu. Nechte v ní rozpustit máslo s cukrem a poté přidejte na kostičky rozlámanou čokoládu. Míchejte, dokud nedosáhnete hladké čokoládové směsi. V jiné míse prošlehejte ručně žloutky a po částech (aby se nesrazily) k nim za stálého míchání metličkou přilévejte čokoládovou směs. 
  4. Z předpečeného korpusu opatrně sejměte pečicí papír s fazolemi a na dno rozprostřete sušené švestky (přes noc namočené) s pekanovými ořechy. Na ně vlijte čokoládovou náplň a vložte do trouby. Pečte při 150 °C cca 50 minut, dokud náplň nezpevní. Upečený dort nechte pořádně vychladnout, než ho začnete krájet. Jednotlivé porce můžete posypat kakaem.