V posledních letech nadnárodní vlastníci čím dál více přesouvají výrobu tradičních českých potravin do zahraničí. Před pěti lety to byly piškoty, v říjnu spustily vlnu nevole zase lentilky. Právě ty se v nadcházejících dnech objeví na pultech obchodů s novou recepturou, která už nebude připomínat typickou českou chuť. 

Výroba tradiční cukrovinky od dubna nově probíhá v německém Hamburku, kam se po 110 letech přestěhovala z továrny Sfinx v Holešově, kde jej Nestlé pod značkou Orion vyrábělo. 

Společnost však tímto způsobem přesouvá výrobu svých produktů po celé Evropě. Zatímco lentilky se z Česka přestěhovaly do Německa, uvolněné linky z českého Nestlé zaměstná výroba některých cukrovinek ze zahraničí.

Kromě místa výroby se lentilkám nově změní také jejich ikonická chuť. Jejich recepturu se totiž gigant rozhodl sjednotit se značkou podobné cukrovinky jménem Smarties. 

„Jádro bude víc čokoládové, krusta bude jinak koncipovaná. Bude tam méně cukru. Ale pořád to budou lentilky,“ tvrdí manažer pro korporátní záležitosti Nestlé Janda, který promluvil pro Seznam Zprávy. 

Zároveň ale doplnil i fakt, že o změnu receptury si prý řekli sami zákazníci. „Nám to vyšlo z 2,5 roku běžící kampaně, že si to konzument přeje,“ tvrdí Janda. 

Z testů Nestlé vyšlo, že zákazníkům chutnají bonbóny s větším obsahem kakaového prášku: „Firma reaguje na trendy v potravinářství. Pokud nejste schopná reagovat, lidé přestanou produkt kupovat.“