V posledních letech poznávají jeho tvář statisíce Čechů díky televizní soutěži MasterChef, Jan Punčochář byl ale mimořádným „master chefem“ už dávno před porotcováním v populárním pořadu.
Spolumajitel proslulého podniku U Matěje, za jehož moderními variacemi na českou kuchyni se na pražskou Hanspaulku už pátým rokem sjíždějí mlsouni ze všech stran, se kuchařskému umění vyučil v pražském hotelu Ambassador.
Následně prošel štacemi v řadě restaurací v Česku i zahraničí – mimo jiné byl na stážích v michelinkách Hangar 7 v Salcburku či berlínském Tim Raue – a po návratu do Česka deset let působil jako šéfkuchař a spolumajitel pražské restaurace a baru Le Terroir, který pod jeho vedením několikrát získal michelinské ocenění Bib.
V roce 2014 se stal šéfkuchařem tehdy nově otevřené Grand Cru Restaurant a o pět let později si splnil svůj celoživotní sen o vlastním podniku a otevřel restauraci U Matěje.
„Děda s babičkou bydleli na Vysočině u Dačic a tam chovali prakticky všechno, co se chovat dalo – prasata, slepice, křepelky i perličky. Pravidelně tam byla taky zabijačka. Odtud pochází láska k jídlu, odmalička jsem věděl, jak má dobré jídlo chutnat,“ vyprávěl letos v rozhovoru pro Forbes o počátcích své lásky k poctivé a kvalitní kuchyni, která si na nic nehraje.