Jestli jste letos byli hodní, nejspíš se vám doma od Mikuláše povaluje pár bezprizorních mandarinek. Vdechněte jim nový (a neobvyklý!) život v podobě lahodného mandlového koláče. Je lehounce kořeněný, krásně vláčný i třetí den a stačí vám na něj jen 5 surovin včetně oněch mandarinek.

Bezlepkový mandlový mandarinkový koláč

Na formu o průměru 22 cm potřebujete:

  • 300 g zralých oloupaných mandarinek
  • 200 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • ¼ lžičky mletého kardamomu nebo ½ lžičky skořice
  • 200 g mletých mandlí

Něco navíc:

  • Pistácie nebo mandle na ozdobu

Postup

  1. Mandarinky oloupejte, odvažte si zhruba 300 gramů, zbavte je semínek, rozdělte na měsíčky (větší pokrájejte), zasypejte polovinou cukru a za občasného míchání přiveďte k varu. Jakmile ovoce pustí šťávu, přiklopte a 10 minut povařte. Ovoce sceďte, šťávu vraťte do rendlíku a ještě chvíli povařte, aby zhoustla na hustý sirup. Ten si schovejte na závěrečné potření a mandarinky rozmixujte.
  2. Mezitím koláčovou formu vymažte tukem a vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 170 °C. Elektrickým šlehačem nebo v robotu šlehejte 5 až 10 minut vejce se zbytkem cukru a kořením, až vznikne hustá světlá pěna. Jemně vmíchejte rozmixované mandarinky a mandle, vlijte do formy a pečte 30 až 40 minut minut dozlatova.
  3. Nechte 10 minut chladnout ve formě, poté ji i s papírem odstraňte a koláč přelijte odloženým sirupem. Nechte zcela vychladnout a podávejte s kopečkem kysané smetany, řeckého jogurtu či šlehačky a ozdobené sekanými oříšky.

Tip: Recept funguje stejně dobře i s pomeranči. Pokud jste pořídili citrusy v bio kvalitě a máte rádi nahořklou chuť jejich kůry, klidně je použijte a rozmixujte celé (vařte je ovšem nakrájené na kousky, celé citrusy byste museli vařit cca hodinu).