Ani pandemie ho nezastavila. Naopak. Martin Barry šlápl na plyn a vyrazil za hranice. Muž, který v Česku před čtyřmi lety rozjel streetfoodový koncept Manifesto, je právě teď víc než nadšený. Za pár měsíců totiž otevře svou první pobočku v zahraničí.

Kde? Na prestižní adrese v centru Berlína, na Potsdamer Platz (Postupimském náměstí). Právě tam ještě letos vznikne vůbec největší food hub v Evropě, který bude provozovat právě Manifesto architekta Martina Barryho.

Během extrémně krátké doby od prvního kontaktu, za pouhých několik týdnů, se mu podařilo uzavřít smlouvu s jedním z největších světových developerů a správců nemovitostí, společností Brookfield Properties, která v okolí Potsdamer Platz buduje nové centrum čítající téměř dvě desítky budov.

Potsdamer Platz v Berlíně

V jedné z nich, na dvou patrech a na víc než čtyřech tisících metrech čtverečních, vznikne i nové Manifesto, které se svým návrhem uspělo v konkurenci zájemců z Velké Británie, USA i Německa.

„Dostali jsme důvěru, abychom navrhli, dodali a provozovali prvotřídní halu s občerstvením v centru jednoho z nejdůležitějších projektů přestavby na světě,“ říká Barry s tím, že výběr podniků i provoz celého projektu bude plně na jeho firmě.

Počítá s tím, že se zapojí na 25 restaurací, tržiště s potravinami a také dva bary, které bude provozovat přímo Martin Barry pod vlastní značkou Soot, již vyvinul v minulém roce. Už jedná s asi dvacítkou šéfkuchařů z Berlína i Amsterdamu a také s některými podniky z Prahy. Většina podniků by ale měla být lokální, byť s mezinárodní kuchyní.

Martin Barry

„Očekáváme, že do konce roku 2023 překročí obrat společnosti Manifesto Berlin 25 milionů eur ročně,“ říká Barry. Příjmy Manifesta plynou hlavně z poplatků za služby a provozu barů. Navíc tady jde o dlouhodobý projekt, Brookfield Properties uzavřel s Manifestem smlouvu na patnáct let.

Manifesto bude v Berlíně – stejně jako je tomu v Česku – fungovat kompletně bezhotovostně, což bude pro Němce, kteří stále velmi rádi platí bankovkami, nezvyklá novinka. O změně přístupu prý však v Manifestu příliš nepřemýšleli. „Je to bezpečné, pohodlné, transparentní a hygienické. Moderně uvažující lidé chtějí moderní vymoženosti a bezkontaktní způsoby placení k nim patří,“ říká Martin Barry.

Začátek expanze

Pro český gastropodnik jde však teprve o začátek velké expanze, na kterou se Barry chystá už delší dobu. Intenzivně pracuje na získání dalšího prostoru v Hamburku, kde by mělo Manifesto vzniknout příští rok, a další, opět v Německu, má následovat o pár měsíců později.

„Začínáme expanzi zrychlovat, abychom mohli v příštím roce otevřít jednu pobočku za čtvrtletí. Analyzujeme deset dalších lokalit, takže toho máme před sebou docela dost,“ dodává Barry.

Manifesto na pražském Andělu

Za sebou má přitom stejně jako celá gastroscéna náročné dva roky, které se ale nakonec Manifestu podařilo zvládnout a od roku 2019 zdvojnásobil své příjmy. Jak vysoké nyní jsou, ovšem komentovat Barry nechce. V překonání pandemie mu prý pomohlo například to, že během lockdownu nabídl sloučenou rozvážku jídla z různých restaurací.

„Vzhledem k tomu, že jsme dva roky dnem i nocí bojovali o přežití ochromující pandemie, je to pohádka, že můžeme v centru Berlína otevřít jednu z největších potravinových hal na světě, a to v centru města, které milujeme,“ dodává Barry.