Veganské náhražky masa chtěly spasit svět. Podle toho také před pár lety zazářily na burze. Jenže nyní jejich hodnota padá do stoupy. Zdá se, že si dopřejeme přece jen radši krvavý steak než řepu.

Před 2 600 000 lety

Kdyby se v době kamenné rozdávaly michelinské hvězdy, vyfasoval by cenu pro top šéfkuchaře ten pračlověk, který v nejstarším paleolitu znechuceně vyplivl trs tisíckrát přežvýkané trávy a zahryzl se do šťavnatého masíčka.

Pravěká zvěř, která si do té doby vesele hopkala kolem bigotně veganské populace, se rázem proměnila v chodící položky na obědovém menu.

Zařazení masa do jídelníčku a nahrazení dosavadní nízkokalorické diety je podle značné části vědců důvodem k tomu, že homo erectus začal mít menší pupek a větší mozek. Bez masa bychom zůstali přitloustlými opičáky.

9500 let př. n. l.

V Levantě se vesele kultivuje devět základních neolitických plodin včetně pšenice, ječmenu a čočky. Sbírat po lese je lidé uměli už sto tisíc let, ale pěstovat je v bezpečí začali až teď. Zrodilo se zemědělství.

Forbes Digital Premium