Po všem tom vánočním a novoročním hodování si jistě rádi ulehčíte přípravu jídla i samotný pokrm. Lasagne jednoduše připravíte v jednom pekáči (podobně jako zelené kapustové nebo červené řepové) a zároveň si pochutnáte na skvělém pokrmu bez masa a majonézy – ta totiž téměř nikoho ve svátečním období neminula.

Jemné ricottové lasagne s dýní jsou v kombinaci s pistáciemi a šalvějí příjemným lednovým zpestřením jídelníčku. Jejich vůně je lahodně nasládlá a chuť naprosto omamná. Nic jim neschází, snad už jen sklenka bílého vína.

Dýňové lasagne s ricottou, pistáciemi a šalvějovými chipsy

Na 6 porcí potřebujete:

  • 850 g dýně hokkaido
  • 500 g ricotty
  • 1 vejce
  • 150 g sýru provolone
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 1 lžičku čerstvého rozmarýnu + na ozdobu
  • Pár lístků šalvěje + na ozdobu
  • Sůl & pepř
  • Špetku muškátového oříšku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • Cca 10 plátků neuvařených lasagní
  • 50 g pistácií
  • 1 lžíci másla

Postup

  1. Dýni očistěte, vydlabejte a nakrájejte na tenčí měsíčky. Ve větší míse smíchejte ricottu, rozšlehané vejce, nahrubo nastrouhaný sýr provolone a asi 40 g parmazánu.
  2. Směs ochuťte citronovou šťávou a kůrou, nasekanými bylinkami, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rozmíchejte dohladka.
  3. Pekáč o velikosti 34 x 25 cm vymažte olivovým olejem. Na dno rozetřete zhruba třetinu ricottové směsi, vyskládejte na ni třetinu dýně a zlehka osolte.
  4. Na dýni rozložte po celé ploše plátky lasagní (asi 5 kusů). Jejich velikost uzpůsobte případným zakrojením zvolenému pekáči.
  5. Pokračujte další třetinou ricottové směsi, zlehka osolené dýně a vrstvou lasagní. Pomažte je poslední vrstvou ricotty a vyskládejte zbývající měsíčky osolené dýně.
  6. Pekáč zakryjte alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte přibližně 35 minut a alobal poté sejměte. Lasagne posypejte zbývajícím parmazánem a nahrubo nasekanými pistáciemi.
  7. Již nezakrytý pekáč vložte do trouby a pečte ještě asi 15 minut dozlatova. Mezitím na másle krátce osmahněte pár lístků šalvěje a nechte je okapat na ubrousku.
  8. Hotové lasagne nechte před zakrojením lehce zchladnout. Ozdobte je připravenou šalvějí a čerstvým rozmarýnem.