Dvojctihodné koláče mají původ na Moravě a charakteristické jsou právě dvojí náplní, tedy dvojí ctí. Uvnitř jsou bohatě plněné tvarohem a navrch nejčastěji povidly a drobenkou. Vláčnost těstu dodává máslo a sádlo, původně dokonce husí! To sice není nutnost, pokud chcete, můžete sádlo nahradit stejným množstvím másla, ale sádlo na chuti nepoznáte a těstu dodává křehkost.

Po tradičních českých buchtách nebo kynutých koláčích si připravte další staletími osvědčenou klasiku naší národní kuchyně. 

Foto Svatava Vašková

Dvojctihodné koláče s tvarohem, povidly a drobenkou

Na 18 koláčů potřebujete:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 30 g droždí
  • 50 g cukru krupice
  • 60 g sádla
  • 40 g másla + na vymazání
  • 2 vejce 
  • 1 lžička soli

Na náplně:

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • Špetka citronové kůry
  • 3 až 4 lžíce mléka
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce rumu tuzemáku

Na drobenku: 

  • 30 g másla
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g hrubé mouky

Na potření:

  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce rumu tuzemáku
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Do mísy prosejte mouku, doprostřed udělejte důlek, do něho nalijte asi 50 ml vlažného mléka, přidejte rozdrobené droždí a posypte trochou cukru krupice. Nechte vzejít kvásek. Nyní přidejte povolené sádlo a máslo, zbytek cukru a mléka, jedno vejce a jeden žloutek (jedním bílkem potřete koláče před pečením) a sůl.
  2. Ručně nebo v robotu zadělejte hladké nelepivé těsto a nechte ho zakryté kynout asi 60 minut na teplém místě. 
  3. Pak těsto rozdělte na cca 18 dílů. Z každého dílu udělejte placičku o průměru dlaně. Doprostřed dejte asi kávovou lžičku tvarohu rozmíchaného s vanilkovým cukrem, žloutkem, čerstvě nastrouhanou citronovou kůrou a mlékem. Nyní tvarohovou směs do těsta opatrně zabalte a vytvořte kuličku, aby náplň nevytekla. Naplněné těsto skládejte vedle sebe do máslem či sádlem vymazaného pekáče.
  4. Pomocí důkladně omytého vajíčka ve skořápce do každé kuličky vtiskněte důlek. Do něho dejte trochu povidel zředěných rumem. Nyní nechte koláče dalších 20 až 30 minut kynout pod čistou utěrkou. 
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Mezitím si připravte drobenku z másla, cukru a mouky. Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vaječným bílkem, posypejte drobenkou a pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut. 
  6. Po upečení je ještě horké potřete směsí rozpuštěného másla a rumu.
Foto Svatava Vašková