V březnu to bude rok, co se kuchařka Kristína Nemčková vydala pracovat do kodaňské restaurace Geranium, ozdobené třemi michelinskými hvězdami a vítězstvím v žebříčku The World’s 50 Best Restaurants. Teď už je v ní zástupkyní šéfkuchaře.

Geranimum, které jako šéfkuchař vede Rasmus Kofoed, patří k tomu nejlepšímu, co lze ve světě gastronomie momentálně zažít. I proto volba, jestli Londýn vyměnit za Kodaň, nebyla tak těžká.

Když dvaadvacetiletá Nemčková po víc než roce práce v dvoumichelinské restauraci Story usoudila, že je čas posunout se dál, rozeslala svůj životopis zhruba do deseti podniků po celém světě. „San Francisco, New York, Tokio, Singapur, Kodaň… Nechtěla jsem se limitovat tím, kde na světě by to mělo být. Pak už jsem čekala, kdo se ozve a jaká nabídka mě nejvíc zaujme,“ vzpomíná. 

Geranium, kde menu pro jednoho stojí kolem patnácti tisíc korun, což nebrání tomu, aby hosté na volný stůl čekali i několik měsíců, nakonec zvítězilo. Kristína, někdejší členka výběru Forbes 30 pod 30, ale po nástupu zažila mírný šok. Šok z pozitivní atmosféry, kterou v Kodani zažila. 

„V Londýně ve Story panoval mnohem větší stres, ale zase o to větší to byl adrenalin, který mě bavil a byl i návykový,“ přiznává kuchařka. V Geraniu má oproti Story stres vstup zakázán a tomu odpovídají i podmínky, které v něm zaměstnanci mají. „Vedení to má tak, že pokud my jsme ve stresu, hosté to poznají,“ dodává Nemčková.

Zatímco v londýnské kuchyni byl křik na denním pořádku, v Geraniu se nic takového nesmí. Česká kuchařka, která po půl roce v Geraniu povýšila na zástupkyni šéfkuchaře, například vzpomíná, jak krátce po nástupu na jednoho z kolegů zvýšila hlas. Úplně stejně, jak byla ze Story zvyklá.

„To bylo snad jedinkrát, kdy jsem dostala vyhubováno, že v Geraniu se nekřičí. Měsíc mi trvalo, než jsem se zklidnila a uvědomila si, že jsem v jiném pracovním prostředí,“ vzpomíná.

Jak se Kristína Nemčková vyrovnává s tím, že se v Geraniu nevaří maso? Proč není těžké v michelinské restauraci pracovat? Co si odnesla z londýnské dvoumichelinské restaurace Story, kde ji práce často doháněla k slzám? A jaké jsou její tipy na zajímavé podniky v Česku? Dozvíte se v nejnovějším dílu podcastu Forbes Life!