Conchas jsou tradičním dezertem, který najdete snad v každé panadería neboli pekárně v Mexiku. Tyto mexické „mušle“ se připravují v nespočtu variantách, od vanilky po čokoládové, ovocné či dokonce plněné krémem. My jsme přichystali tuto tradiční variantu ovoněnou vanilkou a trochou skořice, kterou si můžete nejlépe vychutnat ke snídani spolu s kávou, čajem či sklenicí mléka. Conchas jsou jedním z druhů tzv. pan dulce neboli sladkého chleba tradičního pro mexickou kuchyni.

Upečené briošky uchovávejte ve vzduchotěsné dóze a zkonzumujte nejdéle do 3 dnů po upečení. Stejně jako většina kynutých těst, tak i tato mexická specialita chutná nejlépe čerstvá.

Mexické sladké briošky conchas

Na cca 12 kusů potřebujete:

  • 200 g mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 90 g krupicového cukru
  • 510 g hladké mouky
  • 2 vajíčka
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • Lžičku vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 135 g změklého másla

Na krustu:

  • 120 g změklého másla
  • 140 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • Kakao a červené barvivo na obarvení – nemusí být

Postup

  1. Začněte s přípravou těsta. Mléko lehce ohřejte, poté do něj rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a mouky, zamíchejte a nechte kvásek vzejít na teplém místě asi 10 minut. Jakmile je kvásek již aktivní, ve velké míse či míse od robotu ho smíchejte se zbylou moukou, cukrem, vajíčky, mletou vanilkou i extraktem, skořicí a solí. Těsto nahrubo propojte a nechte odležet 5 minut, aby se mohl rozvinout lepek.
  2. Začněte na nejnižší rychlost pomalu hníst a postupně přidávejte pokrájené změklé máslo. Vypracujte hladké těsto, které v robotu hněťte asi 10 minut. Pokud robota nemáte, musíte těsto hníst ručně ještě delší dobu. Správně uhnětené těsto by mělo být krásně pružné, lesklé, hladké a jen lehce lepkavé. Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca hodinu a půl až dvě, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  3. Zatímco těsto kyne, si připravte krustu. Změklé máslo společně s hladkou moukou a moučkovým cukrem vypracujte ručně či v robotu do hladkého, hutného a jen lehce lepivého těsta. Rozdělte ho na polovinu, k jedné přidejte růžové potravinové barvivo a ke druhé lžíci kakaa. Pokud chcete krustu nechat světlou a neobarvenou, tento krok přeskočte. Dejte odpočinout do lednice na 15 minut.
  4. Jakmile je těsto nakynuté, přesuňte ho opět na linku či válek a lehce prohněťte. Těsto zvažte a rozdělte na dílky o 90 g. Dílek těsta lehce v ruce zpracujte a udělejte pevný měšec. Spoje těsta seštípněte k sobě a kuličku vložte do dlaně. Dlaň obraťte k lince a těsto jemně v dlani koulejte po nepomoučněné pracovní ploše, takže vznikne pravidelný a hladký bochánek. Položte ho na plech vystlaný pečicím papírem. Máslové těsto na krustu rozdělte na dílky o váze cca 30 g. Z dílku ručně vytvořte tenkou placičku a položte ji na bochánek. Lehce zmáčkněte a ostrým nožem vytvořte podélné a lehce zahnuté zářezy.
  5. Jakmile jsou veškeré bochánky vytvarované i pokladené krustou, nechte je na plechu dalších 45 minut pod utěrkou vykynout. Nakynuté vložte do trouby rozpálené na 180 °C a pečte asi 20 minut či dokud není těsto zlatavé.