skip to main content

Nasnídejte se ve stylu Mexika. Huevos rancheros s chilli a fazolemi vás postaví na nohy už za 20 minut

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Tak tenhle pokrm vás bude bavit – chutěmi, barvami, svou pikantností a také skvělými účinky na organismus po proflámované noci. Protože přesně na porci rančerských vajec dostanete (nejen) v takovou chvíli chuť. Huevos rancheros nic nechybí, všechny chutě se potkávají ve svých nejlepších tónech a společně tvoří harmonizující snídani (nebo klidně oběd či večeři – dají se jíst úplně kdykoli).

Vajíčka pomůžou z těla odbourat toxiny a fazole obsahují spoustu proteinů a kyseliny listové, která přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání. A pokud jste svěží jako ranní rosa, dejte si je pro skvělý start do nového dne (to abyste si nemysleli, že jejich konzumaci musí za každou cenu předcházet náročná noc). Vejce použijte samozřejmě ta od nejlepších farmářů – jak taky jinak, když se jedná o mexická rančerská vejce, no ne?

Reklama

Mexické huevos rancheros

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 širší plátek másla
  • 1 lžíci oleje
  • 1 červenou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 zelenou jalapeño papričku
  • 1 žlutou kajenskou papričku
  • 1 lžičku mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky uzené papriky
  • špetku kajenského pepře
  • 4 větší sladká cherry rajčata
  • 400 g loupaných krájených rajčat
  • 400 g pečených fazolí v rajčatové omáčce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 až 3 lžičky javorového sirupu
  • 1 lžičku třtinového cukru
  • šťávu z 1 limety 
  • 4 vejce velikosti L
  • velkou hrst strouhaného cheddaru
  • velkou hrst čerstvého koriandru
  • 1 avokádo
  • vločkovou sůl
  • 4 kukuřično-pšeničné tortilly

Postup

  1. V širší pánvi rozehřejte máslo s olejem a osmahněte na něm dosklovata nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidejte najemno nasekaný česnek, ½ zelené a ½ žluté papričky. Ochuťte římským kmínem, uzenou paprikou a kajenským pepřem. Česnek, papričky i koření nechte chvilku v pánvi rozvonět. 
  2. Přihoďte postupně na menší kousky nakrájená cherry rajčata, loupaná krájená rajčata a pečené fazole s rajčatovou omáčkou. Směs osolte, zaprašte čerstvě pomletým pepřem, oslaďte javorovým sirupem s třtinovým cukrem a přidejte na kyselosti asi lžící limetové šťávy. Obsah v pánvi důkladně promíchejte, přiklopte a nechte společně na mírném plameni asi pět minut probublávat.
  3. Nastal čas směs řádně ochutnat a případně doladit její chuť k dokonalosti – vycentrujte slanost se sladkostí a kyselostí, nebo už nic nedělejte, pokud jste s chutí nadmíru spokojeni. Po přidání vajec do pánve totiž není na dochucování už čas ani prostor, respektive je zakázáno se v pánvi dále jakkoliv nepatřičně vrtat, ba dokonce směs nevzhledně míchat. Vejce dostanou zkrátka svá místa a tam zůstanou do doby, než přijde čas na servírování pokrmu.
  4. Vejce vyklepněte do samostatných hrníčků či misek, ať je do pánve nasázíte rychle za sebou a jsou hotová ve stejnou dobu. Po pečlivém uvážení, že jsou chutě dokonalé, udělejte v rajčatovo-fazolové směsi pomocí opačné strany lžíce čtyři důlky a směs tak o vejce obohaťte. Každé vejce lehce posolte, pánev přiklopte a vařte přibližně čtyři minuty, dokud bílek nezpevní a žloutek nebude stále vláčný. 
  5. Rančerská vejce zasypejte hrstí strouhaného cheddaru a nasekaným koriandrem. Můžete rovněž přidat zbylé chilli papričky nakrájené na kolečka. Každou porci pak ozdobte několika plátky avokáda zakápnutými šťávou z limety a lehce posypanými vločkovou solí. Servírujte s tortillou jako správní Mexičané.