Na pražském Senovážném náměstí číslo popisné 23 to opět řinčí skleničkami, talíři i příbory. Právě tady se po téměř půlroční pauze otevřel vinný bar Vinograf s kompletně přepracovanou zadní částí dle návrhu studia Olgoj Chorchoj. Nový prostor umožní vinnému řetězci prohloubit koncept zážitkové gastronomie, která má podle zakladatele Vinografu Jana Horešovského po vlnách covidu největší šance na úspěch.

I proto v létě odjeli jeho kuchaři a someliéři na zkušenou do Londýna, Barcelony a také Rigy. „Musíme vědět, kudy běží zajíc. Náš koncept vinných barů s kvalitní kuchyní se ale měnit nebude, protože je úspěšný i v mezinárodní konkurenci,“ říká Horešovský v nových prostorech.

Tepajícím srdcem nového prostoru Vinografu na Senovážném náměstí se stala zcela nová kuchyně | Foto Vinograf

Rekonstrukce nafoukla kapacitu vinného baru na Senovážném náměstí téměř dvojnásobně na 135 míst. „Chtěli jsme zrekonstruovat celý prostor, vybudovat obří vinný humidor a přepracovat přední i zadní prostor, ale vše se protáhlo jak časově, tak i finančně. Už takto nás to vyjde na vysoké miliony korun,“ pokrčí rameny a neskrývá obavy z očekávaného konce fixace cen energií pro jeho podnik.

„Nevíme, co bude. Jestli ceny vyrostou čtyřikrát či pětkrát, tak to s naší restaurací může zamávat. Z tohoto pohledu jsou na tom lépe malé restaurace,“ konstatuje Horešovský. Dnes na zálohách platí skoro sto tisíc měsíčně a nová kuchyň spolkne ještě víc.

Hned poté se ale debata stočí k pozitivnějším tématům. Osmapadesátiletý podnikatel může být minimálně v jedné věci spokojený: do podobných restaurací se po covidových karanténách vrátili žízniví a hladoví zákazníci. „Co jsme od covidu otevřeli, měli jsme tu plno. A raketově nám narostla poptávka po zážitkovém gastru,“ říká a potvrzuje, jakého směru se chce v nejbližší budoucnosti držet.

Forbes Digital Premium