Cukroví má moc překonávat rozdíly mezi pohlavími, v politickém přesvědčení nebo postoji k očkování. Tato tradice trvá už staletí a původně se jedná o pohanský zvyk, kdy sladkosti během zimního slunovratu měly fungovat jako ochranný amulet příbytku lidí i zvířat.

Například vykrajovaná kolečka měla představovat slunce, kuličky zase plodnost a věšely se na ovocné stromy, aby měly bohatou úrodu. Cukroví se původně nevyrábělo z mouky a cukru, ale ze sušeného ovoce.

Medové perníčky v adventních časech se poprvé objevily ve 13. století. Později se cukroví mělo péct pouze z vlastní mouky a nesmělo se spálit, jinak podle pověry čekala hospodyňku vážná nemoc nebo dokonce smrt.

Až v 19. století získalo cukroví podobu, jakou známe nyní. Jistá pověrčivost ale zůstala, protože tomu lineckému byly přisuzovány kouzelné schopnosti především kvůli číslu sedm, které hrálo roli ve složení. Připravovat se mělo z jedenkrát sedmi dílů cukru, dvakrát sedmi dílů másla a třikrát sedmi dílů mouky. 

Kam na to nejlepší cukroví?

Některá místa hlásí vyprodáno a předobjednávky přijímají snad už od letních měsíců. Například vyhlášená cukrářka pod přezdívkou Sugarmama, která nabízí alespoň vaječný likér jako útěchu, nebo cukrář Skála, který sice vyprodal cukroví, ale pořád má hotová těsta.

Což je mimochodem docela vzrůstající trend: zajdete si ke Skálovi nebo k Myšákovi pro předpřipravená těsta (například linecké, kakaové, na vanilkové rohlíčky či na perníčky) a už vám nic nezabrání cukroví upéct. Ani když trpíte tragickým nedostatkem času.

Těsto na perníčky od cukrárny Myšák


Červený jelen

Zastavte se tu pro poctivou klasiku, kde nechybí ani jedno z nejoblíbenějších cukroví vůbec – včelí úly.


Defidu

Tady nabízí protipól klasického vánočního cukroví, ale podle řady ohlasů se jedná o opravdu delikátní záležitosti, které vás budou vábit dávno před Štědrým dnem.


Kavárna Sladký život

Výrobky cukrárny z Hanspaulky znáte třeba z farmářských trhů na Kulaťáku. Loni měli poslední krabičky cukroví z opravdu poctivých ingrediencí ještě krátce před Štědrým dnem, možná vás jejich produkce zachrání i letos.


Tvoje máma

Jeden z nejoblíbenějších podniků ve Vršovicích dělá skvělé koláče a další dezerty, skočte sem na vanilkový rohlíček ke kávičce, díky kterému zapomenete na peklo, které v téhle části roku často nastává.


Sweetcakes

Ocitli se v našem výběru už loni a letos svou nabídku obohatili o další druhy cukroví. Ačkoli Sweetcakes zatím nepatří mezi notoricky známá místa, za návštěvu i objednávku určitě stojí.


Letec Espresso bar

Vosí hnízda jsou vášeň, pokud ji sdílíte, všeho teď zanechejte a utíkejte do holešovické kavárny, kde je servírují s domácím vaječným likérem.


Pekárna Praktika

Jejich chleba patří k nejpopulárnějším ve městě a vánočka má nakročeno stát se bestsellerem, ještě než spatří světlo pece. Výhodou je, že v tomto případě nejdete na poslední chvíli, objednávat se má od příštího pátku.


Krátký kafe

Místo lineckého nebo vanilkových rohlíčků nabízí v brněnské kavárně tartaletky, které jsou tak roztomilé, až vám je bude líto sníst.


Yummylamy

Cukroví mají už vyprodané, ale pokud volíte raději Santu před Ježíškem a donut před rohlíčkem, potěší vás vánoční koblihy. Nejenže vypadají skvěle na Instagramu, ale jsou také doslova hříšně dobré.


Long Story Short

DIY sada na pečení a zdobení pro každého, kdo si chtěl vánoční pečení zkusit, ale nenašel čas či odvahu.