Nemusíte být zrovna fanatičtí milovníci Halloweenu, aby vás tento svátek inspiroval k upečení skvělého tematického dezertu. Připravte strašidelný mozkový dort s citronem, vanilkou a malinovým krémem, a budete mít úspěch nejen u dětských strávníků.

Možná to tak na první pohled nevypadá, ale nepotřebujete na něj žádnou speciální formu či vybavení, postačí vám jen klasické dortové formy a cukrářský sáček. Ořezané zbytky nevyhazujte, rozdrobte je do skleniček, přidejte trochu krému a máte parádní dezert v mini verzi.  

Halloweenský mozkový dort

Na malý dort o průměru 18 cm potřebujete:

  • 150 g rozpuštěného másla
  • 100 g řepkového oleje
  • 4 vejce
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 200 g krupicového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 1, 5 lžičky kypřicího prášku
  • 1, 5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičku mleté vanilky
  • špetku soli
  • 400 g podmáslí
  • 2 citrony
  • červené potravinové barvivo – nemusí být

Na krém:

  • 250 g změklého másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky mleté vanilky
  • 4 lžíce malinového džemu bez semínek
  • červené potravinové barvivo

Na umělou krev:

  • 120 g malinového džemu bez semínek
  • 4 lžíce vody
  • červené potravinové barvivo

Postup

  1. Začněte s přípravou korpusů. Předehřejte troubu na 170 °C a 3 stejné formy o průměru okolo 18 cm vymažte olejem. Pokud máte formy pouze dvě, korpusy pečte déle a po upečení je prořízněte. Pokud máte formu pouze jednu, musíte dělat celé těsto nadvakrát. 
  2. Rozpuštěné máslo smíchejte s řepkovým olejem, vajíčky a vanilkovým extraktem a míchejte, dokud není směs zcela hladká. Přidejte cukr a opět promíchejte. 
  3. Ve vedlejší míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sodu, mletou vanilku a sůl. V další míse smíchejte podmáslí s citronovou šťávou i kůrou a potravinovým barvivem. Nyní směs mouky a podmáslí střídavě přidávejte k máslové směsi a míchejte, dokud se vše nespojí. Výsledné těsto by mělo být hladké a poměrně řídké. Míchejte ho jen do té doby, než se všechny složky spojí, nikoli více, mohli byste ho přešlehat. 
  4. Sytě červené těsto nalijte do připravených forem a pečte cca 30 až 35 minut či do té doby, než bude vršek korpusů lehce hnědý a špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Upečené korpusy nechte vychladnout ve formách okolo 15 minut, poté vyklopte na chladicí mřížku a nechte dojít do pokojové teploty.
  5. Jakmile jsou korpusy vychladlé, připravte krém. Změklé máslo společně s moučkovým cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do nadýchané a světlé pěny, trvá to několik minut. Za stálého šlehání přidejte po lžících mascarpone, nakonec přidejte také vanilkový extrakt, mletou vanilku, malinový džem a červené barvivo a jen krátce prošlehejte, dokud se vše nespojí.
  6. Jednotlivé korpusy vyskládejte na sebe a seřízněte do požadovaného oválného tvaru, který by měl připomínat mozek, vršek dortu seřízněte do kulata. Jednotlivé korpusy tradičně promažte vrstvou krému, následně krémem zahlaďte i celý dort. S krémem šetřete, bude ho potřebovat druhou polovinu na pokrytí dortu později. Přesuňte do lednice alespoň na 40 minut.
  7. Druhou polovinu krému přesuňte do cukrářského sáčku s kulatou špičkou. Jakmile je dort ztuhlý, vytvořte sáčkem povrch mozku. Dejte ztuhnout do lednice na dalších 40 minut.
  8. Nakonec připravte umělou krev. Malinový džem smíchejte s vodou a červeným potravinovým barvivem a vymíchejte tmavě rudou směs. Dle hustoty džemu můžete přidat více či méně vody, směs by neměla být moc tuhá ani moc tekutá, jinak by na dortu nedržela. Pomocí mašlovačky celý dort pomažte a dejte ztuhnout do lednice na posledních 15 minut.