Vydatná hustá polévka na uzeném základu z kysaného zelí se dvěma netradičními ingrediencemi, sušenými houbami a švestkami, se na Slovensku podává o Vánocích a na Silvestra. Jak už to s tradičními svátečními jídly bývá, tu „jedinou pravou“ recepturu pro její přípravu má každá rodina. Tahle varianta nejvíc chutná u nás doma.

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Slovenská vánoční kapustnica (zelňačka s klobásou, houbami a švestkami)

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kg uzených žeber nebo ocásku
  • 1 cibule
  • 250 g slaniny
  • 300 g kysaného zelí
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 hrst sušených švestek
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • 200 ml smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 kvalitní klobása
info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková

Postup

  1. Nejprve uvařte uzená žebra v cca 1 litru vody doměkka. Pak vývar slijte a maso oberte od kostí. 
  2. V hrnci na lžíci sádla zpěňte nasekanou cibuli a na kostičky nakrájenou slaninu. Až začnou zlátnout, krátce je zarestujte spolu s hladkou moukou a mletou paprikou.
  3. Do hrnce teď vlijte uzený vývar. Přidejte nakrájené kysané zelí (a trochu nálevu), sušené houby, bobkové listy, kmín a nakrájené sušené švestky. Vařte, dokud zelí nezměkne, asi 20 minut.
  4. Osolte, opepřete a nalijte do polévky smetanu. Aby se nesrazila, nejdřív si trochu horké polévky odeberte do misky, do ní zamíchejte smetanu a pak tuto směs teprve vlijte do hrnce. Nakonec do polévky dejte obrané uzené maso a zvlášť opečené plátky klobásy.
  5. Polévku znovu přiveďte k varu a vařte ještě asi 5 minut. 

Tip: Pokud máte rádi v zelňačce brambory, uvařte je zvlášť, v kyselé polévce by nezměkly. 

info Foto Svatava Vašková
Foto Svatava Vašková