Zahřejte se během podzimních plískanic fantastickou bílou zelňačkou, která směle zastane hlavní chod. Na Valašsku se kyselica údajně i snídala a musím potvrdit, že není problém si na ní pochutnat klidně několikrát denně.

Já mám recept od rodiny z Rožnova, ale možností, jak polévku doladit, je spousta. Je totiž téměř jisté, že když se poptáte rodilých Valachů, který postup na kyselici je ten „jediný správný“, každý dotazovaný vám řekne jiný recept, a nejspíš bude ochotný dát ruku do ohně za jeho zaručenost. Proto tvrdit, že jedině takhle vypadá ta pravá kyselica, je stejně naivní jako čekat, že se všichni shodneme na jediné podobě dokonalé svíčkové (protože tu nejspíš vaří vaše maminka či babička).

valasska kyselica zelna polevka

Jak zelňačku nejlépe doladit: Někdo do základu přidává i slaninu nebo naopak vynechává cibuli a klobásy jen vaří. Za mne ale orestovaná cibule a uzenina dodá polévce mnohem lepší chuť. Do zelňačky můžete také přidat houby či vařené fazole. Na závěr ji buď dokyselte nálevem ze zelí, nebo doslaďte cukrem. Pokud máte radši krémové polévky, do hotové zelňačky vlijte trochu mléka či smetany, ve kterém jste rozkvedlali 2 až 3 lžíce hladké mouky a ještě aspoň 10 minut povařte.

Důležité upozornění: Kyselici doporučuji uvařit rovnou z dvojnásobného množství. Nejlepší je totiž až druhý den, kdy se chutě pěkně rozleží, ale zároveň už zpravidla téměř žádná nezbývá…

Valašská bílá kyselica s klobásou a bramborami

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 nožky klobásy (zde 150 g ostravské)
  • 1 až 2 velké cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 4 brambory
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • ½ lžičky celého pepře
  • ½ lžičky kmínu
  • 900 ml vývaru či bujonu
  • 400 až 800 g kysaného zelí
  • 1 smetana ke šlehání nebo zakysaná smetana (200 až 250 ml)
  • Sůl & pepř
valasska kyselica zelna polevka

Postup

  1. Klobásu nakrájejte na tenká kolečka a ve větším hrnci je nechte na sádle pustit tuk. Přidejte najemno pokrájenou cibuli a pozvolna orestujte dozlatova. Mezitím oloupejte a na kostky pokrájejte brambory, které spolu s kořením přidejte k opečené cibuli, zalijte vývarem, osolte a povařte doměkka.
  2. Do jiného hrnce dejte s trochou vody pod pokličku na asi 20 minut dusit scezené zelí (nálev ovšem ještě nevylévejte). Množství zelí upravte podle toho, jak chcete mít polévku hustou.
  3. Změklé zelí přidejte do hrnce ke zbytku, vmíchejte smetanu (já vařím z dvojnásobné dávky a dávám jednu smetanu kysanou a druhou ke šlehání), dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, případně trochou cukru nebo naopak scezeným nálevem ze zelí.
  4. Pokud to zvládnete, nechte polévku do druhého dne odležet. Nejlepší je jen tak s domácím kváskovým chlebem.
valasska kyselica zelna polevka