Trhané vepřové maso je ideálním jídlem na větší sešlosti, protože ho vcelku bez práce připravíte i ve velkém množství předem. Při akci samotné už stačí jen ohřát tortilly nebo burgerové housky, pokrájet zeleninu a nachystat omáčky a sýr, aby si každý svou porci sám doladil.
Pomalu pečené maso je parádně šťavnaté, velice snadné a skvěle univerzální. Kromě zmíněného se hodí k salátům, bramborovým přílohám, do zapečených sendvičů i těstovin. Vzhledem k době pečení si masa vždy upeču více a část v malých krabičkách zamrazím na dny, kdy se mi nechce vařit. A nezapomeňte, že u nás najdete recept také na trhané kuřecí, uzené, kachní a hovězí.
Jak zkrátit dobu pečení: Neptejte se mě, jak jsem na to přišla, a rozhodně o tom neříkejte žádnému kuchaři, ale pokud maso promíchané s ostatními surovinami dáte nejprve ve skleněné či kameninové míse s víkem na 30 minut do mikrovlnné trouby, v troubě mu pak bude bohatě stačit 90 minut.
Nejlepší trhané vepřové maso na medu
Potřebujete:
- 2 kg vepřové krkovice
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 140 g rajčatového protlaku
- 100 g medu
- 80 g octa (bílý vinný nebo jablečný)
- 2 plné lžičky uzené papriky
- 3 lžíce worcesteru
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- Chilli dle chuti
Postup
- Maso pokrájejte na asi 4cm kostky, smíchejte s nahrubo nakrájenou cibulí, nasekaným česnekem a všemi zbývajícími surovinami.
- Směs rozložte ideálně v jedné vrstvě do pekáče, přiklopte a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 3 hodiny zcela doměkka. V polovině pečení zamíchejte a zkontrolujte, jestli maso nepotřebuje podlít. Dobře fungují také sáčky na pečení, ve kterých se pečené maso nespálí a není třeba ho podlévat. Případně dobu pečení zkraťte na polovinu zapojením mikrovlnky, viz výše.
- Když je maso perfektně měkké, dvěma vidličkami nebo drápy na trhané maso kousky rozdělejte na jednotlivá vlákna, mělo by to jít naprosto snadno. Ochutnejte a případně dosolte či dokořeňte. Před podáváním odeberte část masa, kterou ohřejte v troubě, na pánvi či v mikrovlnné troubě.