Trhané maso by bavilo Forresta Gumpa – je báječně variabilní a použít ho můžete do burgerů, quesadill, wrapů, těstovin, sendvičů, k bramborové kaši nebo salátu, na pizzu i do zbytkových bowls, zkrátka je to ideální polotovar, který se hodí mít doma vždy při ruce. Proto doporučuji ho připravit rovnou větší množství a část zamrazit v menších těsnících krabičkách na dobu, kdy vám dojdou čerstvé suroviny.

Trhané kuřecí je bezvadné i na větší sešlosti – předem si připravíte pouze maso, které těsně před podáváním už jen ohřejete a doplníte o další pochutiny podle toho, do čeho se chcete pustit. Burgery jsou klasika, kterou si každý podle sebe doladí sýrem, cibulí, rajčetem, chilli papričkami nebo svěžím salátem z křehkého špičatého zelí.

Burgery s trhaným kuřecím masem a zelným salátem

Na 8 porcí potřebujete:

  • 8 kuřecích stehen
  • Sůl & pepř
  • 2 velké cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2 chilli papričky (lze vynechat)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce uzené papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžíce oregana
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 2 lžíce worcesteru nebo tmavé sójové omáčky
  • ½ limety

Na zelí:

  • 1 malé špičaté nebo rané zelí (700 g)
  • 2 lžíce vinného octa
  • 4 lžíce majonézy
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Stehna ze všech stran dost osolte a opepřete a pečte přiklopená při 180 °C asi hodinu úplně doměkka. Pokud chcete použít i kůži, na závěr kuře ještě opečte pod grilem, aby byla kůže křupavá. Nechte částečně vychladnout, kůži buď stáhněte a pokrájejte, nebo vyhoďte, maso oberte a rozdělte na vlákna.
  2. Mezitím si připravte omáčku: najemno pokrájené cibule pozvolna dozlatova osmažte na oleji, během restování dost osolte. Přidejte nasekané chilli a česnek, zasypejte cukrem a míchejte, až se cukr rozpustí. Vmíchejte koření a protlak, ještě pár vteřin za stálého míchání restujte a zalijte rajčaty, aby paprika nezhořkla. Přidejte půl plechovky vody a za občasného míchání vařte pod pokličkou asi půl hodiny.
  3. Vmíchejte maso a dochuťte limetovou šťávou, čerstvě mletým pepřem a solí.
  4. Zelí rozčtvrťte, vykrojte středový košťál a pokrájejte na nudličky. Osolte, rukama pořádně promačkejte, aby trochu zkřehlo, a smíchejte s octem, majonézou a čerstvě mletým pepřem. Podávejte rovnou nebo po odležení v lednici, před konzumací ještě ochutnejte a případně dokyselte.
  5. Na burgery opečte ideálně domácí burgerové housky a dle chuti obložte salátem (já dala polníček), masem, strouhaným sýrem (zde čedar) a zelím. Dle preferencí přidejte rajče, cibuli, kečup či další majonézu nebo třeba plátky vyškvařené slaniny.

Rychlé trhané maso z kuřecích prsou: Maso ze stehen je šťavnatější a chutnější, ale pokud si chcete ušetřit čas obíráním nebo vás láká dietnější verze, připravte kuřecí prsa nebo vykostěné stehenní řízky. Ty ovšem nepečte v troubě, ale uvařte je přímo v omáčce. Pak už je stačí natrhat dvěma vidličkami na vlákna, promíchat a dochutit.