„Aspoň se něco nového naučím,“ směje se Oldřich Sahajdák otázce, co říká na ukrajinská národní jídla. A to je z úst člověka, který šestnáct let vede degustační a michelinskou hvězdou ověnčenou restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise, velký kompliment.

Pomoct tím, co umí dělat nejlépe. Takhle se Sahajdák rozhodl společně se šéfem sítě Ambiente Tomášem Karpíškem zareagovat na válečné dění na Ukrajině. „Oslovil jsem naše ukrajinské kolegy, aby uvařili jídla svého dětství. Z těch jsme pak vybírali pokrmy, které se objeví na speciální Nadějné večeři,“ popisuje.

Vítěznou trojku tak tvoří šuba (vrstvený salát pro slavností příležitosti), banuš (pokrm z kukuřičné mouky) a pelmeně (knedlíčky z těsta plněné masem). Ty budou doplněny českými chody, které připraví nejen Sahajdák, ale také jeho bývalý kolega z La Degustation a nyní majitel nevšedního cateringu Kruh Petr Bartoš a spolu s nimi kreativní šéfkuchař Ambiente Jiří Horák.

Dezert, na kterém si pohraje se sezonními jahodami a rebarborou, připraví Lukáš Pohl z cukrárny Myšák. A zážitek slibuje i obsluha: ke stolu budou hosty usazovat ti, kdo pro Ambiente působili odnepaměti, v čele s ombudsmanem hostů Filipem Trčkou. Sekundovat mu bude Marie Kozinkina, někdejší ukrajinská letuška, která nyní působí v kanceláři restaurační sítě.

Do osmi chodů se zapojí okolo deseti až patnácti lidí v kuchyni, což vyžaduje zvláštní prostor. „Akci pořádáme v Umu, kam se všichni pohodlně vejdeme,“ doplňuje Sahajdák skutečnost, proč se charitativní večeře, jejíž stoprocentní výtěžek bude předán ukrajinské ambasádě, koná v novém prostoru na pražské Národní.

Cena za zážitek, který slibuje být zábavnou i nápomocnou gastro událostí, je včetně českého i ukrajinského vinného párování 5500 korun. Podle pořadatelů Nadějné večeře odpovídá běžné sumě za fine dinigový zážitek, na kterém se podílí tolik špičkových profesionálů.

Oldřich Sahajdák věří, že další večeře na podporu Ukrajiny budou následovat. Zároveň připomíná, že tamní kuchyně má s tou českou mnoho společného. „Sdílíme podobný přístup k zelenině i rybám. A zároveň věříme, že společně dokážeme nejen pomoci, ale také se skvěle najíst a pobavit,“ uzavírá.

Večeře se bude podávat v Umu na Národní třídě v úterý a ve středu 14. a 15. června. Prostírat se bude vždy dvacet pět míst, začátek je v 19:30 hodin, vstupenku pořídíte přes platformu GoOut.